
Składniki
1 sztuka
8 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Krok 2
Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3
Upiecz na ruszcie.

Krok 4
Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Krok 5
Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Krok 6
Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan z grilla
Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.