Burritos video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Burritos - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy oliwę oraz Przyprawę do mięs Knorr, cynamon, kumin, goździki oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mięso odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Burritos - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Dodajmy 2 łyżki sproszkowanej kolendry, sól i pieprz do smaku oraz rodzynki. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je do miski.

Burritos - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekane cebule. Gdy cebula będzie gotowa dodaję ją do mięsa.

Burritos - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Marynowane papryczki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Burritos - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Placki tortilli przekrajmy na pół. Zwijamy w rożek. Do rożka wkładamy liść sałaty, a następnie mięso. Gotowe burritos podajemy z pomidorową salsą oraz z guacamole.

Burritos - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burritos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos - VIDEOBurritos - VIDEO

Coraz popularniejsza kuchnia meksykańska ma wiele twarzy. Najczęściej kojarzymy ją z ostrością i różnorodnym aromatem dań, wzbogacanych pachnącymi przyprawami. Nie inaczej jest w przypadku burritos. Pyszny farsz zamknięty jest w plackach tortilli, nadających potrawie prawdziwie meksykańskiego charakteru. Egzotyki potrawie dodają rodzynki i przyprawy: kmin rzymski, kolendra, cynamon, goździki. Meksykańskie burritos ostrość zawdzięczają papryczce jalapeño, którą możesz dozować wedle uznania.

Dla kogo?

Burritos to idealna propozycja dla miłośników ostrej, wyrazistej i aromatycznej kuchni.

Na jaką okazję?

Meksykańskie burritos są odpowiednie na każdą okazję – orientalny lunch, egzotyczną kolację lub oryginalne danie główne podczas domowego przyjęcia. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka.

Czy wiesz, że?

Burrito są zwane inaczej „taco de harina”. Wywodzące się z Meksyku danie na swój kulinarny grunt przenieśli Amerykanie, wzbogacając tradycyjną wersję potrawy o różnorodne składniki.

Dla urozmaicenia:

Nasza propozycja na burritos to przepis klasyczny. Możecie go wzbogacić domowym guacamole lub salsą pomidorową. Dodatki te idealnie komponują się z tortillą, nadając jej egzotycznego charakteru.