Pierogi z brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
166 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Ochłodzone ciasto rozwałkuj.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 centymetrów, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Martyna X

    Martyna X , 03.02.2016

    mniam! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewqa Ewa

    Ewqa Ewa , 16.04.2015

    Wychodza cudowne ! :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej