
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
125 mililitrów
3 sztuki
125 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie opłucz i oczyść małże.
Krok 2
Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut potrząsając garnkiem.

Krok 3
Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chilli. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 4
Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chilli i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko około 10 minut.

Krok 5
Następnie dodaj małże, wymieszaj. Podawaj małże na grzankach.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Crostini z małżami
Crostini to niewielkie, eleganckie grzanki, które podasz z dowolnymi dodatkami. W daniu z tego przepisu są to małże gotowane w białym winie z pomidorami i przyprawami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej wykwintnej potrawy jest dokładne oczyszczenie i opłukanie małży – użyj świeżych lub mrożonych, najlepiej odmiany nowozelandzkiej. Następnie umieść je w garnku z oliwą oraz ząbkami czosnku i zalej wytrawnym białym winem. Duś przez kilka minut pod przykryciem, raz na jakiś czas potrząsając garnkiem. Z ugotowanych małży wyjmij wnętrze. Drobno posiekaj czosnek oraz świeżą papryczkę chili, a pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przyprawy podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem natki pietruszki, a po chwili przełóż na patelnię także kawałki pomidorów. Aby nadać potrawie wyrazistszego smaku, przypraw ją kostką bulionową. Na koniec dodaj do duszonych pomidorów małże i całość podawaj na grzankach z bagietki. Ten przepis udowadnia, że wyrafinowane danie wcale nie musi być trudne do przygotowania.