Lasagne z boczkiem i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z boczkiem i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

15 mililitrów

300 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym na dużej patelni oleju podsmaż pokrojoną cebulę oraz pokrojony w paski boczek, po czym dodaj mięso mielone i koncentrat , smaż aż mięso będzie suche .

Krok 2

Sos z opakowania Knorr połącz z 300 ml wody i koncentratem. Gotuj 2- 3 minuty aż sos nieco zgęstnieje.

Krok 3

Wlej odrobinę sosu do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu, a na nim warstwę sosu. Przekładaj aż do wyczerpania składników. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Krok 4

Ostatnią warstwę sosu mięsnego polej śmietana zasyp dokładnie startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Zdejmij folię aluminiową i piecz kolejne 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z boczkiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z boczkiem i parmezanemLasagne z boczkiem i parmezanem

Jeśli chcesz urozmaicić to klasyczne włoskie danie, wzbogać je wędzonym boczkiem oraz parmezanem, które nadadzą mu wyrazistszego smaku. Pierwszym krokiem do przyrządzenia lasagne z tego przepisu jest podsmażenie na rozgrzanym oleju pokrojonej cebuli i boczku. Po chwili dodaj także mieloną wołowinę oraz koncentrat pomidorowy i smaż do momentu, w którym z mięsa odparuje cały płyn. Błyskawiczny sos do lasagne połącz z wodą i zagotuj, aby nabrał odpowiednio gęstej konsystencji. Wlej odrobinę powstałego w ten sposób sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim płaty makaronu oraz mięso. Czynność powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania składników. Wierzch lasagne polej gęstą kwaśną śmietaną, po czym obficie posyp startym parmezanem. Naczynie nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika, a w połowie pieczenia usuń przykrycie, aby ser się zapiekł i utworzył chrupiącą skorupkę. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Zainspiruj się naszym przepisem na wyborną lasagne z boczkiem i parmezanem.