
Składniki
200 gramów
100 gramów
300 gramów
200 gramów
250 gramów
3 łyżki
2 listków
4 ziarna
4 ziarna
20 gramów
1 pęczek
0.5 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Krok 3
Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 mililitrami wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendrą w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z bakłażanem i serem feta
Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta z podsmażonymi na oliwie z oliwek warzywami napełni twoją kuchnię aromatem, jaki można poczuć w najlepszych greckich restauracjach. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz zielonej soczewicy, bakłażana i innych warzyw: cebuli, ziemniaków, pomidorów pelati, papryki, marchwi i selera naciowego. Potrzebny jest też ser feta, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zacznij od opłukania soczewicy i podsmażenia w garnku pokrojonych w kostkę warzyw. Przypraw warzywa startym na tarce czosnkiem i słodką papryką. Teraz możesz przystąpić do duszenia warzyw z soczewicą i pomidorami. Dodaj te składniki do garnka i dolej ok. 500 ml wody. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz oraz esencję do duszonych warzyw Knorr. Gotuj, mieszając, przez ok. 40 minut. Na końcu dopraw wszystko kolendrą, kminem i posól. Podawaj potrawę posypaną pokruszonym serem feta, z natką pietruszki i kolendrą. Duszona soczewica z bakłażanem i fetą to doskonały pomysł na obiad bez mięsa.