
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 litr
1 sztuka
3 ziarna
3 sztuki
6 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść i ponacinaj. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr oraz czosnkiem. Odstaw, na co najmniej 2 godziny.

Krok 2
Poszatkuj cebule. Do garnka zetrzyj warzywa, dodaj cebule, całość zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Obgotuj w takim wywarze golonki przez 30 minut.

Krok 3
Następnie przełóż mięso do brytfanki, podlej wywarem wyławiając większość warzyw i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Krok 4
Po tym czasie polej golonki piwem i piecz jeszcze prze godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia, do momentu, kiedy mięso zrobi się rumiane. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub kluskami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka po bawarsku
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole, czyli golonka po bawarsku. Nic dodać, nic ująć! Oto sprawdzony sposób na przygotowanie golonki w piwie po bawarsku we własnej kuchni. Już nie musisz robić rezerwacji w restauracji, by cieszyć się jego wszystkimi walorami. Przepis na golonkę po bawarsku miej pod ręką zawsze wtedy, gdy zależy ci na podaniu naprawdę apetycznej potrawy.
Dla kogo? Golonka pieczona po bawarsku to idealnie danie główne dla wszystkich amatorów mięsnych biesiad. Można zachwycać się kotletem schabowym czy grillowanymi żeberkami, ale to właśnie golonka w piwie po bawarsku sprawi, że oniemiejesz z zachwytu.
Na jaką okazję? Jak zrobić golonkę po bawarsku? Szacujemy, że na przygotowanie golonki po bawarsku z warzywami będziesz potrzebować około 90 minut. Nie oznacza to jednak, że trzeba nieustannie z wytężoną uwagą doglądać mięsa. Większość tego czasu zajmuje pieczenie, podczas którego możesz zająć się np. przyrządzeniem deseru albo rozmową z gośćmi, których zaprosisz na degustację golonki po bawarsku.
Czy wiesz, że? Golonka w piwie po bawarsku to, rzecz jasna, przysmak szczególnie lubiany w Niemczech. Innym popularnym w tym kraju sposobem serwowania mięsa jest golonka po berlińsku – peklowana, a następnie gotowana.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na golonkę po bawarsku bardzo dobrze pasuje zasmażana kapusta. Warto podawać ją również z chrzanem.