Grillowane szparagi - przepis na szparagi na grillu | Przepisy.pl pixel

Grillowane szparagi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.

Grillowane szparagi - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.

Grillowane szparagi - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i zalej je sosem.

Grillowane szparagi - Krok 3

Krok 4

Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Grillowane szparagi - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • e

    e , 05.06.2022

    robi wrażenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wyrzykowska

    Aleksandra Wyrzykowska , 30.05.2015

    Piszecie, żeby posypać to chedarrem, a na zdjęciu widać jakąś płynną masę, którą zalewacie szparagi. Co to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaluzna

    Katarzyna Kaluzna , 24.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szparagiGrillowane szparagi

To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne danie, które podasz zarówno swoim domownikom, jak i gościom na proszonej kolacji. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przed grillowaniem ważne jest, żeby odpowiednio oczyścić i ugotować szparagi – wystarczą im 3 minuty we wrzątku. Następnie należy je odcedzić i dać do miski z kostkami lodu. Dzięki temu zahartują się – zachowają swój kształt i kolor w trakcie grillowania. Jak rozpoznać, że pieczone na grillu lub ruszcie szparagi są gotowe? Wystarczy, że zauważysz na nich ciemnobrązowe paski. Tak przyrządzone szparagi zapiecz jeszcze w piekarniku ze startym serem cheddar. Jego ostry, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze szparagami. Całość podawaj z sałatką z pieczarek wzbogaconą smakiem soku z cytryny. Pycha!