Kasza jaglana z bananem i bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jaglana z bananem i bakaliami

sałatka młodości

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

12

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

120 gramów

8 sztuk

12 sztuk

4 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz zagotowaną wodą, a następnie przełóż do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 1

Krok 2

Morele pokrój w drobną kostkę, banany - w krążki, a orzechy posiekaj.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 2

Krok 3

Gdy kasza będzie już gotowa, przełóż ją do miseczki, posyp rodzynkami, morelami i orzechami. Dodaj banany i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło udekorowane listkiem melisy.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, witaminy B6, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana z bananem i bakaliamiKasza jaglana z bananem i bakaliami

Drugie śniadania mają bardzo ważne zadanie: nie dopuścić do uczucia głodu, a jednocześnie nie nasycić za bardzo. Zdecydowanie w tej roli sprawdzają się sałatki. Ale nie tylko te klasyczne. Propozycja z kaszą jaglaną, bakaliami i bananem? Brzmi i smakuje doskonale!

Dla kogo? Dla zapracowanych i aktywnych, którzy chcą drugie śniadanie przygotować wcześniej i zabrać je na wynos. To klasyczna propozycja „pudełkowa”, ponieważ smakuje równie pysznie na zimno, jak i zaraz po ugotowaniu.

Na zdrowie! Kasza jaglana i suszone morele to podstawowe komponenty tego dania, które jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi cenną miedź (0,5 mg, czyli 50% RWS). Nie tylko wspiera ona nasz układ odporność, ale dba także o właściwą układu nerwowego.

Czy wiesz, że? Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica praktycznych zastosowań! Nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie wskazana osobom chorującym na celiakię lub z alergią na gluten.