Kremowy sos holenderski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy sos holenderski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

150 mililitrów

0.2 sztuki

1 szczypta

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion Knorr zagrzej z winem.

Krok 2

Masło utrzyj z żółtkami. Ubijaj w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

Krok 3

Powoli dolewaj bulion Knorr z winem, dopraw. Dodaj sok z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy sos holenderskiKremowy sos holenderski

Sos holenderski jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który uatrakcyjni smak wielu dań. Zwykle podaje się z nim szparagi (grillowane lub gotowane), delikatne ryby czy jajka (gotowane lub smażone na miękko). Jego bazę stanowią żółtka i tłuszcz, które należy starannie ubić w kąpieli wodnej: w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie powoli dodawaj bulion na włoszczyźnie i wytrawne białe wino. Użycie soku z cytryny sprawi, że gotowy sos będzie miał jaśniejszą barwę. Jego podstawowa wersja jest dobrą bazą do przygotowania innych rodzajów sosów, np. bearneńskiego lub muślinowego. Pierwszy z nich, nazywany we Francji sauce béarnaise, powstaje poprzez dodanie estragonu. Ten dodatkowy składnik sprawia, że będzie świetnie komponować się z chateaubriand, czyli francuskim grubym befsztykiem lub stekami z mięsa wołowego. Z kolei do sosu muślinowego dodaje się niesłodzoną bitą śmietanę, której użycie sprawia, że jest on jeszcze bardziej kremowy. Będzie pasował np. do ugotowanego kalafiora. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.