
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
4 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, dodaj rozmrożony i lekko odcedzony szpinak. Przesmaż.

Krok 2
Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami. Całość dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

Krok 3
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno wyłóż połowę szpinaku, następnie wyłóż połowę makaronu, posyp startym żółtym serem.

Krok 4
Wyłóż drugą połowę makaronu, szpinak i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiecz przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z sosem szpinakowym
Makaronowe zapiekanki są dobre na wszystko. Oto kolejna odsłona tej prostej, ale niezwykle apetycznej potrawy. Tym razem, bardzo klasyczna. Liczba składników ograniczona jest do minimum. Jest to szpinak mrożony (w sezonie można użyć świeżego), makaron i śmietanowo-serowy sos. Jeśli chodzi o wybór makaronu, możesz użyć nitek spaghetti lub innego – swojego ulubionego typu. Sos powstanie dzięki połączeniu śmietany, żółtek, sera typu rokpol i oczywiście szpinaku. Rokpol to polski ser pleśniowy, który jest odpowiednikiem francuskiego Roqueforta. Jego charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że jest chętnie dodawany do gęstych sosów. Użyć możesz również innego ostrego w smaku sera pleśniowego dostępnego w twoim sklepie. Przygotowując tę zapiekankę pamiętaj, aby układać na przemian sos i makaron, dzięki temu potrawa zapiecze się warstwami, a sos z pewnością pokryje cały makaron.