Naleśniki z kaszą gryczaną i serem: z farszem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

325 gramów

3 łyżki

5 łyżek

0.5 pęczka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.

Naleśniki z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 10.12.2022

    Tak. Naleśniki z tego przepisu smażyłam wiele razy ,są przepyszne .Ponieważ lubię eksperymentować , mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną lub jaglaną .Dodaję także odrobinę lubczyku dla wzbogacenia smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 10.12.2022

    TAK. Naleśniki przygotowałam z małą modyfikacją przepisu. Zamiast sera pleśniowego, dałam tarty parmezan - 2 łyżki. A zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej, w tej samej proporcji. Parmezan fajnie pasował do farszu. Naleśniki zjadłam z sosem czosnkowym, bo bardzo lubię. Smakowało pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki z kasza gryczana . Do farszu dodaje zamiast miesa podsmazone pieczarki i starty żółty ser. TAK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Uwielbiam nalesniki wlasnie z kasza gryczana .Moj farsz jest troche inny bo zamiast miesa dodaje podsmażone pieczarki i starty zolty ser .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wajda

    Przemek Wajda , 08.09.2017

    Czy zamiast esencję do duszonych mięs Knorr mógłbym użyć bulionu który powstał jak wcześniej ugotowałem mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kaszą gryczanąNaleśniki z kaszą gryczaną

Chcesz spróbować dania o oryginalnym smaku i urozmaicić swoje codziennie menu? Naleśniki z kaszy gryczanej będą strzałem w dziesiątkę! Te miękkie placki z pysznym farszem zdobyły już wielu miłośników. Wypróbuj naszą recepturę i dołącz do tego grona. Smacznego!

Dla kogo?

Niech naleśniki z kaszą gryczaną zawitają na talerzach wszystkich fanów oryginalnych połączeń smaków. Kompozycja, którą dla Was przygotowaliśmy, naprawdę zachwyca! Farsz z kaszy gryczanej do naleśników to coś nietypowego, ale bardzo apetycznego. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne smaku ruloniki mogą też stać się ulubioną przekąską imprezową. Bazą potrawy są klasyczne placki. By dobrze się zawijało naleśniki z ugotowanej kaszy gryczanej, zadbaj o to, by były one cienkie i sprężyste. 

Czy wiesz, że?

W tym przepisie zastosowaliśmy ciekawy pomysł na farsz. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyliśmy ze smażonym mięsem mielonym oraz cebulą. Niespodzianką jest dodatek sera pleśniowego gorgonzola lub rokpol, który idealnie się roztopi i łączy wszystkie składniki. Spróbuj tej kompozycji składników!

Dla urozmaicenia:

Przed podaniem naleśniki z kaszą możesz je dodatkowo podpiec, aby ciasto było chrupiące i ciepłe. To nieskomplikowane danie wygląda znakomicie i smakuje równie dobrze. Podawaj je z ulubionym dipem lub skropione oliwą. Talerz ozdób świeżą zieleniną. Nasza rada: jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, zastąp ją ryżem lub kasza jęczmienną.