
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 40 minut. W połowie pieczenia podlej szklanką wody.

Krok 2
W garnku podsmaż na oleju cebulę. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone w kawałki suszone owoce, orzechy, Bulionetkę drobiową Knorr oraz sos z pieczonego kurczaka.

Krok 3
Całość gotuj około 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z suszonymi owocami
Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami, także słodkimi. Pieczony kurczak po królewsku z suszonymi owocami to potrawa dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia. Mięso polane gęstym sosem będzie pysznym obiadem lub eleganckim daniem głównym podczas przyjęcia. Udka kurczaka posyp przyprawami, ułóż na blasze i upiecz. W trakcie pieczenia podlej mięso wodą, aby było bardziej soczyste. Sos do niego przygotuj na podsmażonej cebuli z dodatkiem mąki, esencji do kurczaka, koncentratu pomidorowego, pokrojonych suszonych śliwek, moreli i fig, a także orzechów oraz powstałego w trakcie pieczenia wywaru. Polej nim mięso i podawaj je z ryżem albo kaszą perłową. Udekoruj potrawę suszonymi owocami w całości, orzechami i świeżym rozmarynem. Możesz też dodać odrobinę tego zioła do sosu, aby pogłębić jego smak. Do dania pasuje jednocześnie seler z rodzynkami lub czerwona kapusta z jabłkiem. Masz ochotę na kurczaka po królewsku? Zrobisz go na podstawie tego przepisu. Smacznego.