Przepisy na Ciasta z brzoskwiniami
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ciasta z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Owoce można wykorzystać zarówno do przygotowania serników, jak i tortów, rolad, fal Dunaju lub ciast jogurtowych czy owsianych. Choć wypieki najlepiej smakują ze świeżymi owocami, nic nie stoi na przeszkodzie, by poza sezonem użyć brzoskwiń z puszki lub w syropie. Zarówno jedne, jak i drugie doskonale komponują się z różnymi kremami (np. budyniowym oraz śmietankowym), a nawet czekoladowymi polewami czy bitą śmietaną. Do dekoracji świetnie sprawdzą się lukier oraz cukier puder. Pamiętaj jednak, by przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, brzoskwinie odsączyć na sicie lub poukładać na papierowym ręczniku. Upieczone ciasto z brzoskwiniami możesz podawać na różne okazje, np. podczas spotkań w gronie znajomych czy urodzinowych przyjęć. Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować brzoskwiniowy placek? Połącz ze sobą wszystkie składniki: kostkę do pieczenia, jajka, mąkę, drożdże oraz mleko. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Odsączone brzoskwinie pokrój na cztery części i ułóż je na placku. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Doskonałą alternatywą dla drożdżowego placka będzie brzoskwiniowe ciasto z lodami. Schłodzone ciasto przełóż do prostokątnej formy, a na jego wierzchu ułóż połówki owoców. Upieczone podziel na kwadraty i podawaj z kulkami lodów, np. waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Brzoskwinie wykorzystasz również do przygotowania kruchych wypieków. Przy pomocy szklanki, wykrawaj z rozwałkowanego ciasta koliste kształty, a następnie na każdy kawałek nałóż pokrojone owoce i zawiń. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor. Nie zapomnij również o cieście jogurtowym z brzoskwiniami, do którego najlepiej użyć owoców w syropie. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z brzoskwiniami i przekonaj się, że można je przygotować na wiele sposobów. Oprócz nich, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!