Sałatka z cukinii na ciepło przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cukinii na ciepło

z pomidorami i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
744 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka i lekko podsmaż na oleju.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 1

Krok 2

Jak cebula będzie rumiana, dodaj cukinię pokrojoną w plastry i smaż jeszcze kilka minut.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 2

Krok 3

Pomidorki cherry przekrój na pół, a sałatę porwij na mniejsze liście.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz cukinię, cebulę, liście sałaty, pomidorki i posiekane zioła.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem oraz szczyptą cynamonu. Polej warzywa sosem po wierzchu i posyp grzankami.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 28.08.2016

    swietny pomysl na kolacje tylko ja zamiast grzanek dalam fileta z kurczaka w przyprawie kebab-gyros :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinii na ciepłoSałatka z cukinii na ciepło

Sałatka na ciepło? Sprawdź, jak wspaniale smakuje cukinia z pomidorami i cynamonem. Intrygujące połączenie warzyw i przypraw wybornie komponuje się z grzankami delikatnie skropionymi oliwą – może też być serwowane jako dodatek do ryb lub mięs. Sałatkę przygotuj na kolację albo podaj na letnim przyjęciu w ogrodzie. Wykonanie dania jest proste i zajmie Ci niewiele czasu. Poszatkuj warzywa, a następnie cebulę oraz plasterki cukinii podsmaż na patelni. Pozostałe warzywa przełóż do miski razem z posiekanymi ziołami. Połącz jogurt naturalny, ketchup oraz sos sałatkowy. Dodaj także szczyptę cynamonu – przyprawa ta znakomicie podkreśli smak pomidorów oraz sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Na koniec wymieszaj całość i posyp chrupiącymi grzankami. Do sałatki możesz dołączyć także oliwki i plasterki zielonego ogórka. Sałatkę z cukinii podawaj od razu po przygotowaniu, póki będzie ciepła, jednak na zimno także smakuje bardzo dobrze, np. jako dodatek do deski wędlin. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj oryginalną przekąskę z naszego przepisu.