Pulpety przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
577 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

30 gramów

60 gramów

2 łyżki

750 gramów

null

125 mililitrów

1 sztuka

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce zalej bułkę tartą mlekiem, dodaj mięso, natkę, jajko.

Pulpety  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr według przepisu na opakowaniu.

Pulpety  - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj Fix Kotlety mielone i całość ponownie wymieszaj.

Pulpety  - Krok 3

Krok 4

Formuj kulki wkładając do środka trochę sera.

Pulpety  - Krok 4

Krok 5

Kulki obtocz w mące i smaż na maśle z gałązką szałwii. Kiedy zbrązowieją, dolej wino, przykryj patelnię i duś 20 minut. Pulpety możesz również podawać z sosem śmietanowo – grzybowym Knorr.

Pulpety  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Hania Karazim

    Hania Karazim , 15.06.2017

    Mniam, pyszne polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety Pulpety

Marzą ci się na obiad pulpety, ale chciałabyś lekko wzbogacić ich pospolity smak? Postaw na mięsne kuleczki z serową niespodzianką w środku. Nawet tak proste danie jak pulpety można przyrządzić na wiele sposobów. Wystarczy odrobina fantazji i dodatek w postaci żółtego sera, najlepiej o nieco ostrym smaku. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, a następnie ukryj w samym sercu klopsików, gdzie będzie mógł spokojnie roztopić się podczas smażenia. Przepis modyfikuj w zależności od upodobań. Pulpety możesz przyrządzić nie tylko z wołowego, ale również wieprzowego lub drobiowego mięsa, a żółty ser zastąpić mozzarellą lub fetą. Gotowe mięsne kuleczki z „wkładką” podawaj w sosie – na przykład pomidorowym lub śmietanowo-grzybowym. Najlepiej w towarzystwie makaronu tagliatelle lub ugotowanego na sypko ryżu i ulubionej surówki. 1528Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami https://www.przepisy.pl/przepis/tagliatelle-z-czarnymi-oliwkami-i-pomidorami  Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami to doskonałe danie dla miłośników makaronu i pikantnych sosów z charakterem. Ten klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości około dwóch milimetrów, najczęściej podawany jest ze słynnym bolońskim sosem ragù, przyrządzanym na bazie warzyw i mielonego mięsa. Równie dobrze jednak tagliatelle smakują i prezentują się w towarzystwie pomidorów, czarnych oliwek, kaparów i papryczki chili. Pamiętaj jednak, aby ugotować makaron al dente – powinien być jędrny i lekko twardawy. Kapary dodaj natomiast do sosu na samym końcu – pod wpływem wysokiej temperatury tracą bowiem swój niepowtarzalny aromat. Gotowe danie posyp startym parmezanem, udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj na obiad lub romantyczną kolację we dwoje.