Rosół z kury: przepis na rosół z kurczaka (drobiowy) | Przepisy.pl pixel

Rosół z kury

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

255

heart
6532 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2962 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Rosół z kury - Krok 4

Krok 5

Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Rosół z kury - Krok 5

Krok 6

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.

Rosół z kury - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Sałatkę jarzynową. ZERO WASTE w kuchni.

231

Opinie o przepisie

  • Ewelina

    Ewelina , 23.12.2021

    TAK, ja oprócz klasycznych składników do rosołu dodaje kawałek imbiru i ząbek czosnku, to mój sposób na rozgrzewającą zimową wersję tej zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Bielec

    Monika Bielec , 11.12.2021

    TAK. A ja urozmaicam taki rosół jedną (minimum) papryczką chilli - nadaje pikantnego, trochę orientalnego smaku. Dodatkowo, dla efektu wizualnego wrzucam marchewki czarne (niestety trudno dostępne), które zabarwiają zupę, wtedy goście od razu widzą, że nie jest to zwykły rosół i muszą spodziewać się czegoś innego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • tomasz Depka

    tomasz Depka , 07.03.2021

    Pierwszy raz gotowałem w ogóle. Zabrałem się za rosół i wyszedł mi fenomenalny. Nie musiałem go potem doprawiać na talerzu przyprawą w płynie do zup typu Knorr czy Maggie. Był odpowiednio słony, mięso rozpływało się w ustach. Z całą odpowiedzialnością polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Kalisz

    Patrycja Kalisz , 10.11.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Marzejan

    Paulina Marzejan , 29.03.2020

    TAK. Rosół to ulubiona zupa w mojej rodzinie. Ja jednak przygotowuję go w wolnowarze! 8h na niskiej temperaturze i rosół wychodzi najlepszy na świecie. Wystarczy mięsko i warzywka najpoerw podpiec w naczyniu wolnowara w piekarniku przez 20 min. Później zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy i zostawić w wolnowarze na 8h nie odkrywając! Rosół wstawiam wieczorem i na 2 dzień mam gotową zupę! Wolnowar to urządzenie bez którego nie wyobrażam sobie mojego gotowania! :) Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christinee14 J

    Christinee14 J , 08.03.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    Przepyszny przepis na przepyszny rosół

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska , 18.09.2019

    Bardzo dobry polecam robiłam z kury i połączyłam z indykiem smakował gościom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacz

    Jan Pacz , 05.12.2017

    wszystko ok.ale u mnie marchewka musi być w krążki czyli w talarki.W kostkę to marchewka z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Akin Kuba

    Akin Kuba , 30.11.2017

    Jak tradycyjny rosół z kury to bez chemii w postaci kostek knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Opalony

    Daniel Opalony , 21.10.2017

    pierwszy raz zrobiłem sam zupę.A la z pomocą tego przepisu wyszła elegancko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 12.10.2017

    Ulubiona zupka, gości co niedzielę na moim stole. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 07.05.2017

    Ja bym jeszcze dodał szponder wołowy Ok 40 dag.Wtedy rosołek jest Ok.Ale przepis jest bardzo dobry.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sokołowska

    Kasia Sokołowska , 02.05.2017

    A mój rosół jest zawsze jakiś taki zawiesisty...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato , 04.04.2017

    Rosół to najpyszniejsza zupa na świecie :) Ja zawsze dodaję świeży lubczyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Banasiak

    Elzbieta Banasiak , 01.01.2017

    jak za dużo marchewki dodaje czosnek pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Owczarek

    Darek Owczarek , 01.01.2017

    Rosół z kury to zupa z mięsa i włoszczyzny. Czym więcej mięsa tym tłuściejsza , a czym więcej warzyw tym smaczniejsza. Dodać do przepisu należy czosnek , liść laurowy, seler, lubczyk i ziele angielskie , a wyrzucić te paskudne w smaku kostki rosołowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 11.09.2016

    Za duzo marchwi slodki rosół :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kostecka

    Anna Kostecka , 11.09.2016

    A to jak żywą kurę wrzucę to może być? Mój Boże to moja babcia i prababcia powinny dożywocie dostać. I w ogóle wszyscy, którzy urodzili się przed wojną i po wojnie i wszyscy, którzy zupy gotują i podają je dzieciom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Rybicka Kutyła

    Aneta Rybicka Kutyła , 11.09.2016

    Rosolek pyszna sprawa uwielbiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwedzka

    Anna Szwedzka , 11.09.2016

    Rosół z kury z kostką rosołową?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sobczyk

    Katarzyna Sobczyk , 11.09.2016

    Rosół ale na litość po co kostka. Wystarczy sól pieprz i mega dużo warzyw: pół garnka marchew pietruszka, seler z nacią, cebula opieczona lub w łupince, włoska kapusta, por plus lubczyk. Smak nie do podrobienia. I ważna zasada rosół gotujemy na minimalnym ogniu żeby smaki się wydobyly.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hinc

    Monika Hinc , 11.09.2016

    Lubie taki z warzywami dobrze przyprawione. Musi być lekko pikantny i nie może być mdly. A makaron? Dowolny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska , 11.09.2016

    Ja nie lubię rosolu. Za to u mnie w domu wszyscy lubią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Pilarczyk

    Wojciech Pilarczyk , 11.09.2016

    Agnieszka Sosna - jest ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Pudełko

    Mirek Pudełko , 11.09.2016

    Nie przesadzaj :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Purchla

    Marta Purchla , 11.09.2016

    nie lubię rosołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winiarz

    Alicja Winiarz , 11.09.2016

    Ja rosołu nie jem juz 10 lat bo nie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Puszkiewicz

    Marcin Puszkiewicz , 11.09.2016

    Joanna Jasińska, a gotowane na wiejskiej kurze będzie w porządku? A jeśli gotowane na kurze bez skóry, czyli na czystym mięsie, na przykład z piersi, która zawiera śladowe ilości węgli i niewiele tłuszczu, jeśli nie karmię dzieci tym, czego nie lubią, nie zmuszam ich do jedzenia - to też więzienie? Też jestem zły

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Rosół królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu drobiowego to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić rosół z kury, by przywoływał najlepsze wspomnienia związane z domową kuchnią? Tajemnica aromatycznego rosołu z kurczaka tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Co jeszcze należy wiedzieć? Zerknij do naszego przepisu na rosół z kury – wyjaśniamy w nim wszystko krok po kroku.

Dla kogo? Serce każdego miłośnika tradycyjnych potraw zabije szybciej na widok rosołu drobiowego. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości i znajomości kilku przydatnych trików. Polscy kucharze opiekają nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje rosołowi z kurczaka fantastycznego aromatu i koloru.

Na jaką okazję? Przepis na rosół z kury zarezerwowany jest zazwyczaj na bardziej uroczyste spotkania przy stole. Niedzielny obiad, podczas którego cała rodzina może wreszcie spotkać się bez pośpiechu po pracowitym tygodniu, jest jednym z nich. Rosół z kury potraktuj również jako okazję do poszerzania swojej kulinarnej wiedzy. Pamiętaj o tym, aby po zagotowaniu rosołu drobiowego zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu.

Czy wiesz, że? Tradycyjny polski rosół z kury podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół z kurczaka musi być bardzo ciepły, niemal gorący.

Dla urozmaicenia: Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie rosołu drobiowego bez dodatku lubczyku. Masz ochotę na mniej oczywiste rozwiązania? Interesującym akcentem w przepisie na rosół z kury będzie seler naciowy.