
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Krok 2
Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.

Krok 3
Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Krok 4
Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Krok 5
Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Krok 6
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Sałatkę jarzynową. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół z kury
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu drobiowego to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić rosół z kury, by przywoływał najlepsze wspomnienia związane z domową kuchnią? Tajemnica aromatycznego rosołu z kurczaka tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Co jeszcze należy wiedzieć? Zerknij do naszego przepisu na rosół z kury – wyjaśniamy w nim wszystko krok po kroku.
Dla kogo? Serce każdego miłośnika tradycyjnych potraw zabije szybciej na widok rosołu drobiowego. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości i znajomości kilku przydatnych trików. Polscy kucharze opiekają nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje rosołowi z kurczaka fantastycznego aromatu i koloru.
Na jaką okazję? Przepis na rosół z kury zarezerwowany jest zazwyczaj na bardziej uroczyste spotkania przy stole. Niedzielny obiad, podczas którego cała rodzina może wreszcie spotkać się bez pośpiechu po pracowitym tygodniu, jest jednym z nich. Rosół z kury potraktuj również jako okazję do poszerzania swojej kulinarnej wiedzy. Pamiętaj o tym, aby po zagotowaniu rosołu drobiowego zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu.
Czy wiesz, że? Tradycyjny polski rosół z kury podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół z kurczaka musi być bardzo ciepły, niemal gorący.
Dla urozmaicenia: Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie rosołu drobiowego bez dodatku lubczyku. Masz ochotę na mniej oczywiste rozwiązania? Interesującym akcentem w przepisie na rosół z kury będzie seler naciowy.