Ryba po marynarsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po marynarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
921 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1646 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w plastry. Podsmaż krótko na oleju i przypraw pieprzem. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Ułóż filety rybne na cebuli, lekko oprósz je pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 3

Przygotuj kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Możesz dodać także łyżkę tartego chrzanu.

Krok 4

Polej całość gotowym sosem, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Podawaj.

5

Opinie o przepisie

  • RN

    RN , 24.12.2022

    Jaka śmietana? W przepisie jest śmietanka a jak śmietanka to 30 lub 36?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 17.03.2018

    Bardzo pyszne, zrobię na pewno jeszcze nieraz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 17.03.2018

    śmietanę 18stkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Siwiec

    Agnieszka Siwiec , 15.03.2018

    jaka smietanka ile procent??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po marynarskuRyba po marynarsku

Zapiekanka rybna to posiłek, który można podawać na różne okazje – sprawdzi się jako główne danie obiadowe, a także jako kolacja w rodzinnym gronie. Do przygotowania ryby po marynarsku potrzebne są filety z dorsza – użyj świeżych lub mrożonych. Pamiętaj jedynie o tym, że filety mrożone zawierają w sobie dużo wody, która po odsączeniu znacznie zmniejszy ich wagę. Wszystkie elementy zapiekanki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą warstwę stanowi podsmażona cebula, na której bezpośrednio układaj filety. Odpowiedniego smaku delikatnej rybie dodadzą pieprz oraz gałka muszkatołowa. Składniki na sos zmieszaj ze śmietanką i – jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak – dodaj starty chrzan. Możesz też posypać rybę po marynarsku startym serem. Polej całość sosem i piecz w temperaturze 200° C. Danie podawaj na gorąco – solo lub razem z sałatką na bazie pomidorków koktajlowych. Koniecznie wypróbuj rybę po marynarsku przy najbliższej okazji i podziel się z nami opinią w komentarzu.