
Składniki
150 mililitrów
2 sztuki
30 gramów
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 opakowanie
30 gramów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 2
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.

Krok 3
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.

Krok 4
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.

Krok 5
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz sos sałatkowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.

Krok 6
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej