
Składniki
100 gramów
350 gramów
400 gramów
1 sztuka
0.25 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 2
Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.

Krok 3
Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.

Krok 4
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.

Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Wyjątkowo apetyczną sałatkę szpinakową podasz jako elegancką przystawkę do głównego posiłku, choć może być ona także samodzielnym daniem. Wyróżnia ją słodko-kwaśny smak z pikantną nutą, a migdały dodają jej chrupkości. Pierwszym krokiem do przyrządzenia szpinakowej sałatki jest odszypułkowanie i pokrojenie w ćwiartki dojrzałych, soczystych truskawek. Umieść je w salaterce razem ze świeżymi liśćmi szpinaku. Garść obranych migdałów praż na suchej patelni do momentu, aż nabiorą złocistego koloru i dodaj do pozostałych składników. Bulwę kopru włoskiego, zwanego także fenkułem, pokrój w niezbyt grube plastry. Następnie zamarynuj je w błyskawicznym włoskim sosie sałatkowym. Ważnym elementem tej potrawy jest wyrazisty w smaku dressing. Przygotujesz go z soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, musztardy, oliwy oraz octu balsamicznego, który rewelacyjnie skomponuje się ze słodkimi truskawkami. Całość zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek. Zapisz nasz przepis na sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami.