Sałatka mix sałat z jajkiem – lodowa, z kukurydzą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
755 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

792 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty, osusz i porwij na kawałki.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Sparz pomidory, obierz ze skórki, następnie pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy.

Krok 4

Wymieszaj składniki sałatki, ćwiartki jajka ułóż na środku salaterki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • leszek Chmiel

    leszek Chmiel , 02.02.2018

    mmm pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Nowet nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kukurydząSałatka z jajkiem i kukurydzą

Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, przygotuj np. sałatkę z tego przepisu. Na początek dokładnie umyj sałaty, osusz je i porwij na kawałki. Wykorzystaj mieszankę dekoracyjnych liści sałaty dębowej, strzępiastej i radiccho. Równie dobrze sprawdzi się jednak również miks z roszponką i cykorią. Ugotowane na twardo jajka kurze obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Zamiast nich możesz użyć również przepiórczych, które ze względu na większą proporcję żółtka do białka będą prezentowały się efektowniej. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki. Z kolei małe cebulki i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj ze sobą i dopraw sosem francuskim. Smak sałatki możesz urozmaicić zielonymi oliwkami lub lekko pikantnymi kaparami. Tak przygotowaną podawaj solo lub z kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i przyrządź pyszną potrawę. Powodzenia!