Spaghetti Bolognese po sycylijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese po sycylijsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek i chili posiekaj. Kapary odcedź z zalewy.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone podsmaż z warzywami, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Knorr, kapary oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Makaron polej sosem i podawaj. Gotowe danie skrop dodatkowo oliwą z oliwek.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 4
40

Opinie o przepisie

  • Grażyna Zwolak

    Grażyna Zwolak , 01.12.2015

    smakowalo)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mario  drek

    Mario drek , 30.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 29.12.2014

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 29.12.2014

    Dorotko Adamie rubćie swoje bo praktyka czyni-MISTRZA >

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom To

    Tom To , 29.12.2014

    świetne danie i szybkie uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kotowski

    Radosław Kotowski , 29.12.2014

    Aha.... A placek po węgiersku i fasola po bretońsku oraz ruskie pierogi? Bolognese ma tyle z sycylią, co te powyższe :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Gutmański

    Tadeusz Gutmański , 29.12.2014

    Ale tuczące!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mecka

    Dariusz Mecka , 28.12.2014

    Niema to jak uczyć się pod włoskim kucharzem tak jak ja a nie pierdołki z neta.choć niegardzę bo coś czasem ciekawego się ujrzy ale doprawiąc trzeba samemu bo proporcje śmieszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majcher

    Wanda Majcher , 28.12.2014

    Mniam moje klimaty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jesionkowska

    Elżbieta Jesionkowska , 28.12.2014

    propozycja jutro na obiad :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Madracki

    Romek Madracki , 28.12.2014

    Wystarczy tych wynalazków co przygotowałyscie na święta do Nowego Roku dajcie sobie spokój.ja tęsknię za ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Formela

    Henryk Formela , 28.12.2014

    te przepisy z internetu to 1- den na 100 jest dobry reszta to dania ,których nikt nigdy zrobił i nie jadł, tylko je napisał i zapomniał o nich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Bres

    Tomasz Bres , 28.12.2014

    Z Sycylii , to znam tylko "krawat Sycylijski".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ladzińska

    Zofia Ladzińska , 28.12.2014

    uwielbiam kuchnię włoską,pomidory,oliwę z oliwek,nigdy nie byłam we Włoszech.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Jałowiec

    Piotr Jałowiec , 28.12.2014

    sos boloński w 30 minut? dziękuję, nie spróbuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evita Effie Maliszewska

    Evita Effie Maliszewska , 28.12.2014

    :-) uwielbiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wesołowska Gątarska

    Teresa Wesołowska Gątarska , 28.12.2014

    Dajcie spokój z tymi makaronami, mieszkałam w Italii 11 lat i powiem wam, że oni żrą tę makarony 3 razy dziennie i prawie zawsze z pomidorami, do dziś nie cierpię pomidorów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zarębska

    Jolanta Zarębska , 28.12.2014

    "Taro, gotuj makaron". - Pamiętasz? <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    to tosty można zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gronczewski

    Michał Gronczewski , 28.12.2014

    Kto tam był czyli ja hehe i jadł... zresztą kto był gdzie kolwiek gdzie robi się coś od lat oleje każdy przepis na tej stronie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    w 30 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amedeo Piovesan

    Amedeo Piovesan , 28.12.2014

    co to jest? !!! Bolognese jest przepisem z Bologni i niema nic wspolnego z Sycylia !!! Nie jestescie wiarygodni Amex Chef.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walicka

    Irena Walicka , 28.12.2014

    Ale wzięło Cię na wielkie żarcie @

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Piotr Trojanowski

    Andrzej Piotr Trojanowski , 28.12.2014

    Myślcie sobie co chcecie ele ja jestem zdeklarowanym zwolennikjem kuchni staropolskiej,w niej też znejdziemy pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 28.12.2014

    Sobieraje a kiedy degustacja WPRASZAMY SIĘ.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzidka Elżbieta Marszalek

    Dzidka Elżbieta Marszalek , 28.12.2014

    Zcala odpowiedzialoscia POLECAM --pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Dąbkowska-Kędzierska

    Katarzyna Dąbkowska-Kędzierska , 28.12.2014

    BRRRR !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Till

    Bogusław Till , 28.12.2014

    Znam bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    po świętach makaron ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Romanowski

    Jarosław Romanowski , 28.12.2014

    jadłem podobne - wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese po sycylijsku Spaghetti Bolognese po sycylijsku

Południowe Włochy słyną z najlepszego makaronu na świcie. Ich pełna oliwek, ostrych papryczek peperoncino i pomidorów prosta kuchnia, zachwyca świeżością składników i eksplozją smaków. Zainspiruj się nią, gotując w swoim domu. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej to na pewno zasmakuje ci przepis na spaghetti Bolognese po sycylijsku. Zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i czerwonych papryczek chili (usuń z nich pestki, a będą mniej pikantne), a później dodaj do nich mięso mielone i pomidory z puszki. Dolej wodę i dosyp przyprawę Knorr, a następnie wrzuć kapary, które nadadzą daniu wytrawnego smaku, sprawdzą się tu też rozmaite oliwki. Ten sos będzie doskonale smakował ze sprężystym makaronem. Wybierz swój ulubiony, ugotuj go al dente i polej pysznym sosem. Na koniec skrop danie oliwą z oliwek. Możesz również posypać je startym serem i udekorować świeżymi, pachnącymi ziołami.