Kurczak po tajsku
czyli drobiowy przysmak
łatwe
2385 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
10 dekagramów
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową.

Krok 2
Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3
Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy.

Krok 4
Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po tajsku
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego standardowe formy – a gdyby tak przygotować coś inspirowanego kuchnią orientalną? Przekonamy Cię, że warto próbować nowych smaków, bo tajski kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego wręcz rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Dla fanów tradycyjnych potraw w nieoczywistym wydaniu. A może lubisz podróże i chciałbyś rozkoszować się poznanymi smakami, ale w zaciszu własnego domu? To również danie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, wieczór we dwoje… możliwości są nieograniczone.
Czy wiesz, że?
Zawsze warto zamarynować mięso w przyprawach nieco wcześniej i odstawić je na około godzinę do lodówki. Będziemy mieć wtedy pewność, że jego smak będzie dokładnie taki, jakiego oczekujemy.