Leczo z kotletami sojowymi - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Leczo wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
214 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Leczo wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Leczo wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Leczo wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś leczo wegetariańskie jeszcze 10 minut.

Leczo wegetariańskie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić smak leczo wegetariańskiego, dodaj odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropli sosu sojowego.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Szymańska

    Maria Szymańska , 15.06.2017

    Napewno w wersji wegetanskiej tez smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo wegetariańskieLeczo wegetariańskie

Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo!

Dla kogo?

Przepis na leczo wegetariańskie to świetna propozycja dla fanów warzywnych dań oraz wszystkich, którzy lubią proste i pełne smaku posiłki. To idealny wybór, jeżeli szukasz smacznej alternatywy dla klasycznego leczo.

Na jaką okazję?

Leczo wegetariańskie sprawdzi się na obiad, kolację, a także jako posiłek do pracy. Możesz je przygotować wcześniej i podgrzać w dowolnym momencie – smakuje równie dobrze następnego dnia!

Czy wiesz, że?

Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jego warzywna wersja jest równie aromatyczna. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodając ulubione warzywa sezonowe, aby stworzyć wyjątkowe połączenie smaków.

Dla urozmaicenia:

Do leczo wegetariańskiego możesz dodać pieczone bakłażany lub cukinię, które wzbogacą jego smak.

Jeżeli szukasz innych dań, sprawdź nasz przepis na kanapkę z awokado i pomidorem lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą. Smacznego!