
Składniki
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Krok 2
Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Krok 3
Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Krok 4
Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś leczo wegetariańskie jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Aby podkreślić smak leczo wegetariańskiego, dodaj odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropli sosu sojowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo wegetariańskie
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo!
Dla kogo?
Przepis na leczo wegetariańskie to świetna propozycja dla fanów warzywnych dań oraz wszystkich, którzy lubią proste i pełne smaku posiłki. To idealny wybór, jeżeli szukasz smacznej alternatywy dla klasycznego leczo.
Na jaką okazję?
Leczo wegetariańskie sprawdzi się na obiad, kolację, a także jako posiłek do pracy. Możesz je przygotować wcześniej i podgrzać w dowolnym momencie – smakuje równie dobrze następnego dnia!
Czy wiesz, że?
Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jego warzywna wersja jest równie aromatyczna. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodając ulubione warzywa sezonowe, aby stworzyć wyjątkowe połączenie smaków.
Dla urozmaicenia:
Do leczo wegetariańskiego możesz dodać pieczone bakłażany lub cukinię, które wzbogacą jego smak.
Jeżeli szukasz innych dań, sprawdź nasz przepis na kanapkę z awokado i pomidorem lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą. Smacznego!