Leczo wegetariańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
213 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Leczo wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Leczo wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Leczo wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś leczo wegetariańskie jeszcze 10 minut.

Leczo wegetariańskie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić smak leczo wegetariańskiego, dodaj odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropli sosu sojowego.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Szymańska

    Maria Szymańska , 15.06.2017

    Napewno w wersji wegetanskiej tez smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo wegetariańskieLeczo wegetariańskie

Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo!

Dla kogo?

Przepis na leczo wegetariańskie to świetna propozycja dla fanów warzywnych dań oraz wszystkich, którzy lubią proste i pełne smaku posiłki. To idealny wybór, jeżeli szukasz smacznej alternatywy dla klasycznego leczo.

Na jaką okazję?

Leczo wegetariańskie sprawdzi się na obiad, kolację, a także jako posiłek do pracy. Możesz je przygotować wcześniej i podgrzać w dowolnym momencie – smakuje równie dobrze następnego dnia!

Czy wiesz, że?

Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jego warzywna wersja jest równie aromatyczna. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodając ulubione warzywa sezonowe, aby stworzyć wyjątkowe połączenie smaków.

Dla urozmaicenia:

Do leczo wegetariańskiego możesz dodać pieczone bakłażany lub cukinię, które wzbogacą jego smak.

Jeżeli szukasz innych dań, sprawdź nasz przepis na kanapkę z awokado i pomidorem lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą. Smacznego!