Zapiekanka makaronowo-warzywna - VIDEO
łatwe
547 osób zapisało
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
15 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
2 sztuki
2 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź. Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.

Krok 3
Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.

Krok 4
Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozkłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.

Krok 5
Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo-warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowo-warzywna - VIDEO
Zobacz nasze wideo i naucz się krok po kroku, jak przygotować wyśmienitą zapiekanka makaronowo-warzywną. To danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację, a nad drugi dzień zabierzesz ją do pracy i odgrzejesz na lunch. Zrobisz ją szybko, i z łatwo dostępnych składników, które możesz modyfikować według upodobań. Podstawą tego dania jest makaron. Wybierz swój ulubiony i następnie ugotuj go. Zarumienioną cebulę i czosnek połącz z makaronem, a pozostałe warzywa ugotuj na parze lub zblanszuj kilka minut w wrzątku. Idealnie będą się tutaj komponowały brukselka, marchew i por, jeśli nie lubisz, któregoś z nich z powodzeniem może użyć innych, np. brokułów, kalafiora, czy papryki. Dopełnieniem tego dania jest kremowy sos i posypka ze startego, żółtego sera. Danie zapiekaj w piekarniku około 25 minut a później ciesz się smakiem wybornej, pełnej aromatów zapiekanki.