
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
250 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Kalafiora pokrój na małe różyczki i również ugotuj. Uważaj, aby warzyw nie rozgotować.
Krok 2
Szynkę oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Stwórz pełen smaku sos mieszając Fix Knorr ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
W dużej misce połącz: ziemniaki, kalafiora, szynkę z cebulą oraz przygotowany kremowy sos. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

Dobra rada:
Zamiast szynki możesz użyć np. wędzonego łososia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
Z prostych, podstawowych składników przygotujesz wiele smacznych dań. Udowadnia to poniższy przepis. Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami, bo o niej mowa, to danie bazujące na ugotowanych ziemniakach (pokrojonych w niedużą kostkę) oraz różyczkach kalafiora. Sekretem potrawy jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Pamiętaj wiec, aby ich nie rozgotować – odpowiednią miękkość osiągną bowiem w procesie zapiekania. Inne składniki zapiekanki ziemniaczanej z kalafiorem – szynkę i cebulę – pokrój w małą kostkę podobnych rozmiarów i podsmaż przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Wszystkie produkty przełóż do dużej miski, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie wymieszaj z sosem carbonara, doprawionym świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Potrawę przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w piekarniku przez krótki czas. Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków pięknie wygląda udekorowana świeżymi ziołami, np. posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dla kogo?
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem to danie, które przypadnie do gustu każdemu – bez względu na kulinarne preferencje. Przepis jest także odpowiedzią na potrzeby osób, które nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Kalafior zapiekany z ziemniakami w piekarniku sprawdzi się jako obiad lub wczesna kolacja. Zapiekankę z ziemniaków i kalafiora łatwo odgrzać, dlatego możecie zabrać ją ze sobą do pracy, w charakterze lunchu.
Czy wiesz, że?
Kalafior nie jest nowym warzywem w naszym jadłospisie. Rozkoszowali się jego smakiem już starożytni Rzymianie i Grecy.
Dla urozmaicenia:
Wierzch zapiekanki z kalafiorem i ziemniakami możesz dodatkowo posypać startym na dużych oczkach tarki serem żółtym – utworzy on smaczną i chrupiącą skorupkę.