Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
1103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

800 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

200 gramów

8 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski – wywar pozostaw.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, do farszu możesz dodać pokruszony ulubiony ser.

56

Opinie o przepisie

  • Ak

    Ak , 28.03.2022

    Smaczny i łatwy przepis lubię polecam x

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    bardzo latwy przepis Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 18.02.2016

    A jak inni nie maja na tego indyka to ta pani zaprosi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Podniesińska

    Basia Podniesińska , 17.02.2016

    Sa pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paola Paola

    Paola Paola , 17.02.2016

    Już jestem głodna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kupna

    Zofia Kupna , 17.02.2016

    Oj pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Tkaczyk

    Krysia Tkaczyk , 17.02.2016

    Indycze mieso jest zdrowe od dawna gotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edwin Artur Waligóra

    Edwin Artur Waligóra , 17.02.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Mirosława Hoffmann

    Aleksander Mirosława Hoffmann , 17.02.2016

    A moze by tak z gaski i zdrowo i smaluszek pyszny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Zarzecka

    Halinka Zarzecka , 17.02.2016

    Mniam pychotka chce przepis brawo xxx

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Kencki

    Bogumił Kencki , 17.02.2016

    Która zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kędzierski

    Włodzimierz Kędzierski , 17.02.2016

    W telewizji na wszystkich kanałach ciągle tylko pitraszą.Bartek "wziuneś" się za gotowanie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Luczak

    Maria Luczak , 17.02.2016

    Zrazy z indyczego mięsa są pyszne i dietetyczne,a można je nadziewac w zależności od smaku i pomyslu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Borowski

    Jozef Borowski , 17.02.2016

    a te tylko o jedzeniu i pani rosnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jasiński

    Jan Jasiński , 17.02.2016

    bardzo dobry gularz z indyka ja gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Działek

    Ewa Działek , 17.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 17.02.2016

    Chętnie bym się wprosił na takie jedzonko.Lubię indyka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Oksza-Klossi

    Marek Oksza-Klossi , 17.02.2016

    Od dawna jemy tylko indyka, bo podobno nie są faszerowane antybiotykami. Z indyka można właściwie zrobić wszystko to samo co z wieprzowiny, niestety..........boczku i smalcu się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grobelna

    Elzbieta Grobelna , 17.02.2016

    Stawiam na kasze jem i polecam a Indyk wiadomo sam w sobie dobry . Pozdrawiam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska , 17.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Sierawski

    Wiesław Sierawski , 17.02.2016

    Kochanie to musisz mi to zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek , 17.02.2016

    A to kiedy taki dobry obiad będzie to morze sie załapie;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowacka

    Grażyna Nowacka , 17.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 11.04.2015

    pyszne zrazy można zrobić także z piersi kurczaka mężowi bardzo smakowaly ladnie podane jak w restauracji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.02.2015

    Stanisław, zdradź nam jak je przygotowujesz. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.02.2015

    Bożena, może trzeba je jakoś przekonać? Coś am się wydaje, że takie roladki mogłyby przypaść im do gustu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Orłowska

    Bożena Orłowska , 01.02.2015

    moje wnuczki jej nie cierpią...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 01.02.2015

    wspaniałe muszę zrobić jutro ....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Kleinert

    Dariusz Kleinert , 01.02.2015

    No super a ja niemam indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Krzymiński

    Arkadiusz Krzymiński , 01.02.2015

    Mniam mniam myszko smacznego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiemZrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako danie główne podczas wykwintnej kolacji lub uroczystego obiadu. Na początek suszone grzyby – prawdziwki lub podgrzybki, namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Odcedź je, ale pozostaw grzybowy wywar, który posłuży za bazę do sosu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż w garnku razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a także ugotowaną wcześniej do miękkości kaszą jaglaną. Całość przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Farsz przypraw posiekanym świeżym tymiankiem, po czym wbij do niego jajko, które nada mu spójną konsystencję. Filety z piersi indyka pokrój w plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i przypraw. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce grzybowo-jaglanego farszu, a następnie zwijaj w roladki. Zrazy zepnij wykałaczką, aby zapobiec ich rozpadnięciu się w trakcie gotowania, i obtocz w mące. Roladki smaż wraz z pieczarkami, a na koniec zalej je grzybowym wywarem i duś przez około pół godziny. Podawaj z ziemniakami. Miłego gotowania.