Zupa ramen przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ramen

z mięsem z kaczki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 opakowania

1 sztuka

1 litr

20 mililitrów

80 gramów

100 gramów

10 gramów

20 gramów

20 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj bulion wołowy. Dopraw go do smaku kilkoma kroplami sosu sojowego i Bulionetką domową wołową Knorr.

Zupa ramen - Krok 1

Krok 2

Pierś z kaczki zamarynuj w pozostałym sosie sojowym. Odstaw na 20 minut, po czym usmaż tak, aby w środku była jeszcze różowa.

Zupa ramen - Krok 2

Krok 3

Grzyby boczniaki pokrój w paski, ugotuj w wywarze. Obetnij końcówki z fasolki szparagowej i ugotuj w osolonej wodzie.

Zupa ramen - Krok 3

Krok 4

Makaron z trzech opakowań nudli Knorr zalej gotującą się wodą, naczynie przykryj i odstaw na 4 minuty, żeby makaron zmiękł.

Zupa ramen - Krok 4

Krok 5

Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Zielony groszek rozmroź.

Zupa ramen - Krok 5

Krok 6

W czterech miskach ułóż odsączony makaron, kawałki grzybów, zielony groszek, kawałki fasoli szparagowej, plastry piersi z kaczki, kapustę pekińską, połówkę ugotowanego na twardo jajka i pędy bambusa. Całość zalej gorącym bulionem.

Zupa ramen - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • kamil Borowski

    kamil Borowski , 07.11.2018

    zacznijmy od tego, że postrzeganie ramenu przez pryzmat zup jest błędne. Ramen sam w sobie nie jest zupą a daniem zalanym bulionem. I tradycyjnie jest on wywarem rybnym (tak więc nie jest on podobny do rosołu)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Carlla Pink

    Carlla Pink , 15.09.2011

    nieee :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ramenZupa ramen

Ramen to japońska zupa przypominająca nieco polski rosół. I na tym podobieństwa się kończą, ponieważ ramen to nie tylko bulion z makaronem, ale bulion z wieloma orientalnymi dodatkami. Najczęściej są to azjatyckie nudle, mięso, jajka na twardo i warzywa. Zupa ramen z mięsem z kaczki to danie pełne smaku umami, z którego słynie kuchnia japońska. Zacznij przyrządzanie od ugotowania wołowego bulionu, a następnie zamarynuj pierś z kaczki w sosie sojowym. Podsmaż ją, by po ugotowaniu pozostała soczysta i delikatna, a w środku różowa. Nudle zalej wrzącą wodą, żeby zmiękły. Przygotuj też kolejne składniki: boczniaki, czyli pyszne mięsiste grzyby, zieloną fasolkę szparagową oraz białą kapustę. Znakomicie będą również pasować chrupiące pędy bambusa i słodki zielony groszek. Ułóż wszystkie dodatki (łącznie z mięsem) w miskach, a następnie zalej bulionem. Na koniec połóż połówki albo ćwiartki jajek na twardo – możesz też posypać je kawałkami kapusty. Przygotuj pełną smaków i kolorów aromatyczną zupę ramen.