Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem
łatwe
159 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.

Krok 2
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3x3 cm. Paprykę również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Mięso przełóż do miski z przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane kawałki mięsa oraz papryki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.

Krok 3
Ogórka umyj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj serek z pozostałym sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj ogórka i wymieszaj.

Krok 4
Przygotowane szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe mini szaszłyki podawaj z ryżem lub kaszą oraz z ogórkowym dipem i surówką.


Dobra rada:
Szaszłyki możesz przygotować również z innego mięsa, np. z delikatnej polędwiczki wieprzowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem
W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.