12 potraw wigilijnych – znaczenie. Dlaczego jest ich dokładnie tyle?
Wigilia i święta to dla wielu najpiękniejszy czas w roku kalendarzowym. Wpływa na to urokliwie ozdobiona choinka, przyjazd najbliższej rodziny, prezenty i wiele magicznych momentów. Z Wigilią wiąże się również wiele różnych tradycji zakorzenionych w naszej kulturze i kultywowanych od wieków. Poznajcie znaczenie 12 potraw wigilijnych. Czemu 12 potraw wigilijnych? Co oznacza każda z nich?
Wigilijna kolacja w polskiej tradycji
Z wigilijną kolacją wiąże się chyba najwięcej bożonarodzeniowych tradycji. Już samo jej rozpoczęcie łączone jest z pojawieniem się pierwszej gwiazdy na niebie. Idąc dalej, następuje dzielenie się opłatkiem i składanie sobie nawzajem życzeń. Również przygotowanie stołu zawiera symboliczny element w postaci sianka podłożonego pod obrus czy zostawienie pustego miejsca. Symboliczna jest również ilość potraw podawanych podczas tego wieczoru. A co symbolizuje 12 potraw wigilijnych?
Dlaczego jest 12 potraw na wigilię?
12 potraw na wigilijnych stole dla każdego z nas wydaje się rzeczą oczywistą. Niewiele osób jednak wie, że ich ilość zmieniała się na przestrzeni wieków. Początkowo na kolacji wigilijnej stawiano nieparzystą liczbę dań. Wierzono, że m.in. przyniesie to domownikom szczęście. W zależności od zamożności podawano ich pięć, siedem, dziesięć lub jedenaście.
Więc dlaczego 12 potraw wigilijnych? Pierwotnie dwanaście potraw symbolizowało dwanaście miesięcy w roku, za które domownicy dziękowali Bogu. Współcześnie w naszej tradycji zakorzeniła się symbolika dwunastu Apostołów, z którymi Jezus zasiadł do ostatniej wieczerzy.
Co symbolizuje 12 potraw wigilijnych?
Wiecie już, dlaczego jest 12 potraw na Wigilię. Jednak to nie wszystko, o czym warto wiedzieć. Za większością z nich również kryje się ciekawa symbolika. Co symbolizują niektóre z wigilijnych dań?
- Groch z kapustą – jest to potrawa, której spróbowanie zgodnie z tradycją ma zapewnić siły witalne i ochronę przed wszelkimi chorobami. Dodatkowo groch symbolizuje płodność oraz urodzaj.
- Ryby – ryba w religii i kulturze chrześcijańskiej ma wiele znaczeń. Jest jednym z jej głównych symboli. Przedstawia zmartwychwstanie i nieśmiertelność Jezusa. Dodatkowo Wigilia to również dzień postny, w którym ryby powinny zastępować mięso.
- Barszcz czerwony – to najbardziej klasyczna z wigilijnych potraw, która dominuje na większości stołów. Ma ona zadbać o powodzenie.
- Pierogi z kapustą i grzybami – danie, które według dawnych wierzeń miało nadać nadprzyrodzonych mocy i sił na cały kolejny rok.
- Kutia i kluski z makiem – są to dwa dania z makiem, podawane tylko i wyłącznie podczas wigilijnej kolacji. Kutia ma ułatwić pojednanie z Bogiem, natomiast kluski z makiem oznaczają dostatek i urodzajność.
- Racuchy drożdżowe – z racji prostego charakteru kolacji wigilijnej w wielu polskich domach nie podaje się na niej słodkich ciast. Dobrym zamiennik są za to smaczne drożdżoweracuchy (mogą być z jabłkami). Ich zjedzenie ma symbolizować pomyślność i powodzenie w nowym roku.
12 potraw wigilijnych – znaczenie i pomysły na wyjątkową kolację
Wigilijna kolacja to czas pełen magii. Przesiąknięty jest ogromną liczbą różnego rodzaju symboli, które wykształciły się na przestrzeni wieków. Zasiadając do niej, warto wiedzieć, skąd się wzięły i co oznaczają. Pamiętajcie, że oprócz symboli liczy się także smak, dlatego spróbujcie przygotować nie tylko tradycyjny barszcz czerwony, lecz także zupę rybną z karpia lub polskie łazanki z kapustą. Odrobinę urozmaicenia wprowadzą także pikantne śledzie w ognistej zalewie. Już teraz przygotujcie się na pyszne i magiczne święta.
Komentarze (0)