Jedne, tylko do sosów mięsnych, drugie, wyłącznie do owoców morza, trzecie, do zup czy sałatek. Włosi tłumaczą różnorodność kształtów makaronu tym, że każdy inaczej „przenosi” sos i jego smak.

Dziś chciałbym napisać o podstawowych rodzajach makaronu, choć z pewnością na ten temat napisać można książkę. Lub nawet cykl książek! Podzieliłem je na trzy grupy: pasta corta (makarony krótkie), pasta lunga (makarony długie) oraz pasta ripiena (makarony nadziewane). Zapraszam do lektury. Myślę, że warto wiedzieć, do czego te rozmaite kształty można wykorzystać.

Makarony krótkie (pasta corta) to zarówno drobne kluseczki do zup typu orzo, orchiette, jak i nieco większe fusilli, ziti lub rigatoni. Wśród nich znajdziemy penne, czyli ukośnie cięte rurki. Nazwa „penne” to po włosku pióra. Ten, jeden z najpopularniejszych, rodzajów makaronu świetnie sprawdzi się z bazyliowym lub czerwonym pesto, sosem marinara, arrabiata czy bolognese. Penne prążkowane z zewnętrznej strony to penne rigate. Włosi uważają, że dzięki prążkom, sos lepiej przyczepia się do makaronu.

https://www.przepisy.pl/przepis/penne-rigatte-z-orzechowym-pesto-i-serem

Pasta corta to także wspomniane wcześniej fusilli, czyli popularne świderki, występujące w kilku rozmiarach. Nadają się do zup, sałatek i gęstych sosów.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-fusilli

Nie można także nie wspomnieć o farfalle, czyli kokardkach lub muszkach, choć ich włoska nazwa oznacza „motyle”. Świetne do zapiekanek, wszelkiego rodzaju sosów oraz sałatek.

https://www.przepisy.pl/przepis/farfalle-z-boczkiem-jajkami-i-mozzarella

Conchiglie to z kolei muszelki, o rozmiarach od małych do bardzo dużych. Te mniejsze polecam do zup i sałatek, największe najlepiej faszerować i zapiekać.

https://www.przepisy.pl/przepis/conchiglie-marinare

Temat makaronowy jest tak długi jak najdłuższe spaghetti. Przejdźmy, więc do makaronów długich, czyli pasta lunga. Należą do nich także wstążki o różnych rozmiarach. Najbardziej powszechnie używane jest chyba spaghetti. Tak popularne, że weszło na stałe do polskiego słownika. Długie, – co najmniej 25 cm, cienkie nitki są wyśmienite z gęstymi, jednorodnymi sosami pomidorowymi typu Napoli czy Bolognese.

https://www.przepisy.pl/przepis/spaghetti-z-tunczykiem-i-kaparami

Inny rodzaj pasta lunga to linguine, makaron podobny do spaghetti, ale płaski i szerszy. Świetny do pesto, lub jak w przepisie poniżej – z włoskim serem ricotta

https://www.przepisy.pl/przepis/linguine-z-parmezanem-i-ricotta

Fettuccine to inny makaron typu wstążki, o szerokości nie większej niż 5 mm, zazwyczaj zawinięty w gniazdka. Popularny w regionie Lazio, gdzie podawany jest z mięsnymi sosami. Tagliatelle to długie wstążki o szerokości od 5 mm do 10 mm, szersze niż fettuccine, węższe od papardelle. Pasują do najróżniejszych sosów np. z owocami morza. Jeszcze jeden rodzaj wstążek to pappardelle – bardzo szerokie (od 1,5 do nawet 2,5 cm) i długie wstążki. Wyśmienite do sosów śmietanowych, np. z kurczakiem.

Wiem, że ten wpis jest wyjątkowo długi a ciągle jeszcze nie wyczerpuje tematu. J
Koniecznie chciałbym napisać o makaronach do nadziewania, czyli pasta ripiena. Wymienię tylko te najpopularniejsze. Ravioli - małe kwadratowe pierożki z różnym rodzajem nadzienia (np. serem, szynką, szpinakiem), podawane samodzielnie lub z sosem.

https://www.przepisy.pl/przepis/ravioli-z-warzywami

Tortellini, czyli małe uszka z nadzieniem serowym lub mięsnym, zazwyczaj podawane w rosole. Ale doskonałe także do sałatek.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-tortellini-i-mozzarella

Nie mogę pominąć także cannelloni, czyli grubych rurek wprost stworzonych do faszerowania mięsem, warzywami czy serem, a następnie zapiekanych z sosem pomidorowym czy beszamelem.

 

https://www.przepisy.pl/przepis/cannelloni-serowe-z-szpinakiem-podane-na-carpaccio-z-pomidorow

Jak widzicie, makarony mają najróżniejsze kształty i szerokie zastosowanie w kuchni. O tym, jakie są moje ulubione połączenia, napiszę dla Was w kolejnym wpisie. Zapraszam!