Jak przygotować kotlety do burgerów: soczyste, miękkie i z chrupiącą skórką? W pięciu prostych krokach przedstawiamy porady, które Ci w tym pomogą.

Wybór mięsa

Jak przygotować perfekcyjne kotlety do burgerów? Na początek należy wybrać najlepsze mięso – koniecznie zwróć zatem uwagę na jego świeżość. Przy jego wyborze istotna jest również odpowiednia zawartość tłuszczu w mięsie – powinno go być do 20%. To on sprawi, że gotowe kotlety będą odpowiednio miękkie i soczyste. Najlepiej sprawdzi się wołowina: antrykot, łopatka, mostek, karkówka czy udziec. Sprawdź np. klasyczny burger wołowy.

 

Mielenie mięsa

Zamiast kupować mielone mięso pakowane próżniowo, zmiel je samodzielnie. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli podzielisz je na dość grube fragmenty. Wyczuwalne kawałki mięsa nadadzą kotletom charakterystyczną, niejednorodną konsystencję, a ich smak będzie wyrazistszy. Przed mieleniem dobrze je schłodź – dzięki temu nie będzie przywierało do dłoni przy formowaniu kotletów.

Przyprawy

Wybór przypraw mięsa mielonego jest dość szeroki. Podstawowy sposób na jego doprawienie to wymieszanie ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z ziół wybieraj: tymianek, szałwię, estragon czy cząber. Sprawdzą się również świeże, drobno posiekane natki: pietruszki, kolendry lub mięty. Pierwszą z nich wykorzystasz do przyrządzenia burgerów drobiowych. Dokładnie połącz je z mięsem. Wyrazistszego smaku nadadzą mu także drobno posiekany czosnek i cebula. A może kotlety w pikantnej wersji? Dodaj do mielonego mięsa pieprz kajeński lub drobno pokrojoną papryczkę chili.

 

Wyrabianie mięsa

Czasami w kuchni sprawdza się zasada: mniej znaczy więcej. Nie inaczej jest w przypadku formowania kotletów na burgery – nie powinno ono trwać zbyt długo. Dzięki ograniczeniu czasu ich wyrabiania, mięso będzie lepiej napowietrzone, mniej zwarte, a tym samym lżejsze. Tak przygotowane kotlety będą chrupiące z zewnątrz, a ich konsystencja miękka i delikatna.

Temperatura i test stopnia wypieczenia

Kotlety kładź na grillu dopiero wtedy, gdy zostanie dobrze nagrzany – dzięki temu mięso nie będzie przywierało do rusztu. Poza sezonem dobrym sposobem będzie użycie patelni grillowej. Kotlety przed podaniem warto odstawić na około 5 minut. Sprawi to, że będą soczystsze.

 

Jak widać, przygotowanie idealnych kotletów do burgerów nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Koniecznie sprawdź nasze porady, przygotowując smaczne przekąski. Smak kotletów łatwo urozmaicisz odpowiednimi dodatkami. Jakimi? Wypróbuj np. burgerów po góralsku z żurawiną.