Adżika – sos. Przepis oryginalny

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych sosów kuchni kaukaskiej – adżika – to pikantny dodatek do mięs, który doskonale uzupełnia ich smak. Ceniony za swój intensywny aromat i wyrazistość sos adżika można bez problemu przygotować w domu. Chociaż receptury na jego wykonanie są różne, jedno pozostaje niezmienne. To baza sosu, w której prym wiedzie czerwona papryka. Co to jest adżika, jaka jest jego historia i w jaki sposób robi się ten kaukaski specjał? Podpowiadamy!

Rosnąca popularność sosu adżika – w czym tkwi jego sekret?

Pierwotnie znany jedynie w Abchazji i Gruzji, sos adżika szybko zyskał uznanie w innych krajach. Wszystko za sprawą wyrazistego smaku, który jest świetnym uzupełnieniem zup, mięs, sałatek oraz dipów. W klasycznej wersji sosu adżika przepis opiera się na papryce, czosnku, chrzanie, orzechach włoskich i ziołach. Współczesne przepisy są różnorodne i często wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak pomidory czy kolendra. Niezależnie od modyfikacji, sekretem adżiki jest intensywny, pikantny smak, który nadaje charakteru zarówno daniom z grilla, jak i warzywom czy pieczonym ziemniakom. Możecie także po prostu posmarować nim chrupiące pieczywo, aby poczuć aromat kuchni dalekiego Kaukazu.

Adżika – oryginalny przepis na kaukaski sos

Do jego przygotowania będziecie potrzebować 1 kg słodkiej, czerwonej papryki i ok. 300 g papryczek chili – ich ilość dostosujcie do preferowanej ostrości sosu. Do tego 3 ząbki czosnku, 4 łyżki orzechów włoskich, 1 łyżkę kolendry w ziarnach, 1 łyżkę mielonego kminu rzymskiego i 5 łyżek oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o przyprawy, macie dużą dowolność w ich wyborze. Możecie dodać cząber, majeranek, liść laurowy i natkę pietruszki. Dzięki temu stworzycie taki sos adżika, jaki najbardziej odpowiada waszemu kulinarnemu gustowi. Warto także mieć pod ręką szklankę soku jabłkowego, który dodaje się w przypadku powstania zbyt gęstej masy. Jeśli planujecie zrobić adżikę wcześniej lub chcecie przechowywać ją dłużej, warto dodać do niej 2-3 łyżeczki octu winnego.

Przygotowanie sosu adżika krok po kroku

Wiecie już, co to jest sos adżika, przepis też nie ma już przed wami żadnych tajemnic, pora zabrać się więc za jego przyrządzenie. Usuńcie z papryk szypułki i gniazda nasienne. Obierzcie czosnek ze skórki. Następnie wszystkie składniki – oprócz przypraw – zmielcie w maszynce do mięsa lub zblendujcie na gładką masę. Do powstałej pasty dodajcie ulubione przyprawy i dokładnie wymieszajcie. Gotową adżikę przełóżcie do słoików. Przechowujcie w lodówce lub zapasteryzujcie, jeśli chcecie zrobić zapas na później. Nie jesteście amatorami mocno pikantnych sosów? Dodajcie do przepisu 1 kg pomidorów, które zblendujecie razem z innymi składnikami. One złagodzą smak oryginalnego sosu adżika.

Sos adżika – z czym go podawać?

Ten niezwykle bogaty w składniki i różne smaki sos ma wiele zastosowań. Idealnie komponuje się z grillowanymi i pieczonymi mięsami, takimi jak polędwica wołowa pieczona lub steki ze schabu. Świetnie będzie także pasować do dań kuchni gruzińskiej, takich jak dobrze znane chaczapuri. Sos adżika możecie dodać do pieczonych ziemniaków, bakłażana lub cukinii. Znakomicie nadaje się do zup i gulaszu – wystarczy jedna łyżka adżiki, aby tradycyjne dania jednogarnkowe zyskały zupełnie innego smaku. Wszechstronność tego wyjątkowego, kaukaskiego przysmaku pozwala na wykorzystanie go także w zestawieniu z serami i wędlinami lub jako bazę do pizzy, kanapek, czy wszelkich dań na gorąco.

Dlaczego warto przygotować adżikę w domu?

Ten specyficzny rodzaj sosu nie każdemu może przypaść do gustu. Samodzielne przygotowanie adżiki pozwala na kontrolę pikantności. Możliwość eksperymentowania z przyprawami sprawia, że przygotujecie sos zgodnie ze swoimi preferencjami lub za każdym razem inaczej. A uniwersalny smak daje pełną dowolność w serwowaniu potraw z dodatkiem adżiki. Wypróbujcie warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym, gdzie możecie dodać adżikę do marynaty. Podkreślcie smak ciabatty z oliwkami i bakłażanem, dodając ją do sosu na bazie majonezu Hellmann’s Babuni i anchovies. Możecie też dodać sos adżika do kanapki z grillowanym roślinnym à la kurczakiem z dodatkiem wegańskiego majonezu Hellmann’s Vegan. Jedno jest pewne, sos adżika zapewni niesamowite kulinarne doznania w każdym daniu!