Sushi i ramen to specjały kuchni japońskiej, do których zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Tym razem skupimy się na nieco innym składniku, wywodzącym się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Co to jest agar? Japoński „wynalazek”, dzięki któremu wegetarianie i weganie nie muszą rezygnować z ukochanych galaretek, ptasiego mleczka i żelek zdobywa coraz większe uznanie na całym świecie. Na czym polega jego fenomen agaru, jak używać go zamiast żelatyny i do czego sprawdzi się najlepiej? Odkryj razem z nami tajemnice agaru.

Agar – co to?

Nie bądźcie zdziwieni, gdy spotkacie się z pisownią agar-agar. Obie wersje są jak najbardziej poprawne. Czym dokładnie jest agar? To substancja żelująca, wytwarzana z alg morskich, występujących u wybrzeży Japonii. Po wydobyciu glony są poddawane dość skomplikowanej obróbce. Gotowy agar dostępny jest w formie proszku lub kostek. Wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w innych branżach, chociażby kosmetycznej.

Właściwości agaru

Stosować agar zamiast żelatyny można w najróżniejszych potrawach, a jego uniwersalność wynika z następujących cech:- jest przezroczysty,- nie ma smaku,- nie ma zapachu.

Agar w dietach roślinnych

Żelatyna z oczywistych przyczyn wykluczana jest z wegetariańskich i wegańskich jadłospisów. Agar zamiast żelatyny to doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu nie trzeba odmawiać sobie deserów takich jak panna cotta, różnorodnych puddingów, kremów, dżemów albo wytrawnych galaret warzywnych.

Czy agar jest bezpieczny?

Każda nowinka kulinarna może wzbudzać wątpliwości. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia co to jest agar bądź powątpiewa w jego właściwości. Jak każdy produkt spożywczy agar może powodować uczulenia. Jeśli jednak nie zauważymy niepokojących objawów, śmiało korzystajmy z jego właściwości.Na jego korzyść przemawia to, że agar jest niskokaloryczny, zawiera dużo błonnika. Należy pamiętać, że to produkt bardzo wydajny i używa się go w niewielkich ilościach, więc trudno traktować agar jako źródło drogocennych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Agar-agar: proporcje

Przestrzeganie reguł związanych z proporcjami uwzględnionych w przepisach z agarem pozwoli w pełni cieszyć się walorami roślinnej alternatywy żelatyny.

  • Odmiany agaru mogą różnić się właściwościami żelującymi, stąd też konieczność dokładnego czytania opisu produktów. Na 1 łyżeczkę używanej dotychczas żelatyny przypada od 0,5 do 2 łyżeczek agaru.
  • Do zrobienia galaretki z agarem użyć można wody, ale smaczniejsze efekty uzyskacie poprzez zastąpienie jej sokiem albo kompotem owocowym. Na pół litra płynu używa się zwykle 3 łyżeczek agaru.
  • W przygotowaniu agaru wiele zależy od tego, na jakim stężeniu i gęstości gotowego dania wam zależy.
  • Warto wiedzieć, że jeśli konsystencja okaże się zbyt gęsta, zawsze można rozcieńczyć ją odrobiną płynu. Podczas dobierania proporcji agaru względem reszty składników ważna jest więc obserwacja.

Agar – jak używać w kuchni?

Efektowny i pyszny tofurnik (sernik z tofu) – bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański jest niepodważalnym dowodem na to, że podczas robienia deserów można świetnie poradzić sobie z agarem zamiast żelatyny, a także bez mleka czy twarogu. Sernik wegański z orzechów nerkowca to kolejne wcielenie uwielbianego na polskich stołach ciasta, przygotowane ściśle według zasad roślinnych diet. Kolorowa tarta z kremem jaglanym i owocami zawróci w głowie wszystkim fanom kruchych łakoci, którzy wiedzą już co to agar i jaką rolę może pełnić w kuchni. Jak jeszcze wykorzystać agar? Sprawdzi się w wytrawnej paprykowej terynie oraz warzywnych tymbalikach, które urozmaicą każde menu i skutecznie zwalczą nudę na talerzach. Czekacie na coś naprawdę ekstra? W recepturze dyniowej panna cotty z warzywami też możecie przetestować wszechstronne możliwości agaru.