Ajiaco – co to za zupa? Jak ją przygotować?

Czym jest potrawa ajiaco i jak się ją gotuje? Sprawdźcie historię jednej z najstarszych potraw kuchni Ameryki Południowej.

Ajiaco – co to za danie?

Ajiaco to przepis pochodzący najprawdopodobniej z Kuby, ale jest znany również w Peru. Ta kolumbijska ziemniaczano-kukurydziana zupa to wspaniała propozycja dla fanów szybkich rozgrzewających potraw. Skład ajiaco różni się w zależności od miejsca przygotowania. W Kolumbii zupa zwykle powstaje z trzech odmian ziemniaków, mięsa z kurczaka, kukurydzy i ziół, czasami z dodatkiem śmietany i kaparów. Na Kubie ma formę gulaszu z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem i warzywami, a w Peru przygotowuje się ją z gotowanych ziemniaków, czosnku, chilli i dużej ilości ziół. W przepisach na ajiaco czasami pojawia się też mięso królika oraz ryż.

Ajiaco – jak przygotować i podawać?

Jak samodzielnie zrobić najprostsze ajiaco? Będziecie potrzebowali do tego 4 ziemniaków, dwóch połówek piersi z kurczaka, jednej cebuli, 100-200 g kolb kukurydzy, 3 łyżek oleju, 8 łyżek śmietany, uniwersalnej przyprawy, pieprzu i garści świeżej kolendry. Cebulę należy pokroić w piórka lub dużą kostkę i zeszklić na oleju, dodać mięso, szybko podsmażyć i zalać wodą, a następnie przyprawić i dusić ok. 20 minut. W drugiej kolejności kurczaka wyjmuje się z wywaru i kroi w paski, a do bulionu dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kolby kukurydzy. Potrawę gotuje się przez następne 20 minut, przyprawia, dodaje pokrojonego kurczaka, śmietanę i świeżą kolendrę. Gotową zupę możecie udekorować kawałkami świeżego awokado i zaserwować z ulubionym pieczywem.