Dla zdrowia!

Czy tylko ze względu na smak warto sięgać po anyż? Właściwości zdrowotne tej przyprawy także Cię zaskoczą! Anyż gwiaździsty korzystnie wpływa na To również źródło wielu cennych składników. W 100 gramach przyprawy znajdziemy błonnik pokarmowy, witaminę C, B6, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i miedz. Na szczególną uwagę zasługuje także przez wzgląd na dużą zawartość żelaza , które utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Dla zdrowia warto wpisać anyż na listę ulubionych przypraw!
powrót do góryZainspiruj się!

Gorąca herbata to najlepsza przyjaciółka w sezonie jesienno-zimowym. Gdy niskie temperatury dają ci się we znaki, rozgrzej się i poprawiaj sobie humor przy aromatycznej herbacie z anyżem i cytryną. Anyż gwiaździsty, cytryna, rozmaryn i miód – w tym towarzystwie zimne dni nie będą takie straszne. Wydaje ci się, że barszcz czerwony niczym już cię nie zaskoczy? To tylko pozory! Spróbuj barszczu z morelami i anyżkiem. Te składniki tylko na pozór nie kojarzą się z tą właśnie zupą. W praktyce świetnie się ze sobą komponują. Również klarowna zupa pomidorowa dzięki anyżowi będzie bardziej aromatyczna. Ojczyzną anyżu są Chiny, koniecznie skosztuj więc srebrną zupę chińską, która jest pełna orientalnych składników. Curry z jagnięciną to danie jednogarnkowe, które zapewni ci energię na cały dzień, a anyż zadba o jego wspaniały aromat! Wieprzowina o tygrysiej skórce nie tylko nazwę ma charakterną. Wystarczy szczypta anyżu, żeby smak i aromat dania też nabrały wyrazistości. Zupa pho bò z Wietnamu to znana wietnamska zupa, która zyskała uznanie w wielu krajach. Anyż gra tu ważną rolę, więc koniecznie musisz jej spróbować. Duszona wołowina po wietnamsku bo-kho to kolejne danie, które przeniesie cię w rodzinne strony anyżu. Udaj się w tę ekscytującą podróż! A gdzie coś słodkiego? Bez obaw, anyż potrafi zadbać też o desery. Sernik z polewą czekoladową bez anyżu nie byłby tak aromatyczny. Sprawdź!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Anyż gwiazdkowy pochodzi z Chin i Wietnamu. W Chinach znajduje się najwięcej plantacji anyżu. Jest zbierany od marca do maja. W Europie pojawił się w XVII wieku.
- Anyż jest owocem drzewa średniej wielkości. Owoce, przypominające gwiazdki, są zbierane przed dojrzeniem, a następnie suszone. Dostępne są w całości lub zmielone na proszek.
- Aromatyczny olej z anyżu gwiazdkowego jest wykorzystywany do produkcji perfum, mydła, pasty do zębów, płynu do płukania ust oraz kremów.
Z czym to się je?

Co to takiego ten anyż? Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę, że pod tą nazwą kryją się dwie przyprawy. Ta, którą najczęściej możemy znaleźć w sklepach, to anyż gwiazdkowy lub anyż gwiaździsty – owoc wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy. Z kolei przyprawa o charakterystycznym zapachu i słodko-pikantnym smaku to biedrzeniec anyż, wykorzystywany do aromatyzowania ciast, alkoholi, deserów i niektórych wędlin. Nasz dzisiejszy bohater to anyż gwiazdkowy, przyprawa powszechnie używana w kuchni chińskiej. Wykorzystuje się zarówno całe owoce, czyli gwiazdki, jak i nasiona. W jakiej postaci? W całości lub mielone – w zależności od przepisu. Anyż gwiazdkowy ma wyrazisty aromat i lekko ostry smak, który dodaje charakteru potrawom. A do czego dodaje się anyż tam, gdzie jest najbardziej popularny? Przede wszystkim do znanej na całym świecie chińskiej przyprawy pięciu smaków. Anyż jest uwielbiany w wielu krajach azjatyckich. To ważny składnik popularnej wietnamskiej zupy pho. Jeszcze jej nie znasz? Czas nadrobić zaległości. Ta aromatyczna zupa, pełna niebanalnych składników, pozwoli ci odkryć orientalne smaki we własnej kuchni. Ale nie tylko w odległych krajach anyż jest prawdziwą gwiazdą. Jest doceniany również w Europie. We Francji dodaje się go do grzanego wina. A czy jest znany w Polsce? Oczywiście, że tak! Pamiętasz ciasteczka anyżowe? Były popularne już lata temu i wiele osób zna ich smak z czasów dzieciństwa. Nie każdemu jednak smakują, bo anyżowy aromat albo się kocha, albo nienawidzi. Do której grupy należysz? Jeśli jeszcze nie wiesz, warto się przekonać. Upiecz ciastka anyżowe przy najbliższej okazji i sprawdź, czy anyż na stałe zagości w twojej kuchni! Ciastka to dopiero początek możliwości wykorzystania anyżu. Przyprawa sprawdzi się też w wielu innych potrawach. W jakich? W daniach mięsnych i warzywnych, zupach, kompotach oraz dżemach. Gwiazdka anyżu dodana do herbaty nada jej korzenny aromat i lekką ostrość. Pamiętaj, że gwiazdki anyżu możesz też wykorzystać jako dekorację. Niech zalśnią w twojej kuchni!
powrót do góry
Komentarze (0)