Awokado - jak jeść, jak obrać, właściwości i wartości odżywcze

Awokado – superfood czy moda?

Awokado – traktowane przez Azteków jako święty owoc, pochodzi z krajów Ameryki Południowej. Do Europy przywiezione zostało na hiszpańskich statkach w XVII wieku i zaczęło stopniowo rozprzestrzeniać się po całym kontynencie. Obecnie jest powszechnie wykorzystywane przez kucharzy na całym świecie. Znakomicie wzbogaca sałatki oraz sprawdza się jako dodatek do deserów. Używa się go również w przemyśle kosmetycznym – m.in. do produkcji kremów i masek. Awokado zalicza się do grona superfoods, czyli produktów szczególnie korzystnych dla zdrowia, ale czy zasługuje na to miano? W artykule znajdziesz najsmaczniejsze inspiracje na dania z awokado oraz informacje o produktach, które się z niego uzyskuje.

Awokado – z czym je jeść, co z niego zrobić?

Zielony owoc o kremowej konsystencji jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdza się np. na kanapkach. Zobacz 2 sposoby na sandwiczowe awokado:

  • pokrojone w cienkie plastry i zaserwowane z dodatkami. Z miąższem dobrze połączą się wyrazistsze produkty, np. kiełki rzodkiewki. Pamiętaj, aby skropić kawałki owocu sokiem z cytryny lub limonki – zapobiegnie to ich ciemnieniu;
  • rozgniecione i zaserwowane w postaci pasty. Dodatek majonezu nada jej delikatniejszej konsystencji – zobacz sprawdzony przepis na pastę z awokado.

Owoc w plastrach sprawdzi się również jako składnik sałatek. Będzie dobrze komponował się zarówno z owocowymi, jak i wytrawnymi potrawami. Efektownym sposobem na zaserwowanie przekąski jest wypełnienie nią wydrążonego awokado.

Warto pamiętać, że awokado jest jednym z kluczowych składników kuchni meksykańskiej. Na jego bazie łatwo przyrządzić popularny dip, czyli guacamole, który stanowi świetne zestawienie z wytrawnymi przekąskami oraz mięsem. Dodany do tacos lub burrito, urozmaici ich smak. Sprawdź, jak przygotować domowe guacamole.

Dobrze sprawdzi się też do mlecznych i owocowych smoothies. Aby przygotować wegański czekoladowy deser, zmiksuj łyżkę kakao z bananem i awokado. Zblendowany zielony miąższ posłuży też jako dodatek do ciast i lodów.

Jak wybrać awokado i jak je przechowywać?

Awokado, ze względu na swoją rosnącą popularność, dostępne jest w wielu sklepach spożywczych. W Polsce występuje najczęściej w dwóch odmianach:

  • hass – posiadającej twardszą i ciemniejszą skórkę, charakteryzującej się orzechową nutą;
  • fuerte – najpopularniejszej, posiadającej żółte wnętrze i miąższ o kremowym posmaku.

Dojrzałe awokado fuerte powinno mieć zieloną skórkę, pozbawioną ciemniejszych plam. Ich występowanie wskazuje na zepsucie owocu. Skóra hass jest z kolei fioletowo-brązowa. Oba rodzaje awokado powinny delikatnie uginać się pod naciskiem palców, lecz wracać do swojego pierwotnego kształtu. Wgniecenie na owocu sygnalizuje, że jest przejrzały.

Aby awokado nie dojrzało zbyt szybko, przechowuj je w niskiej temperaturze, która zahamuje cały proces. W przypadku gdy owoc zostanie przekrojony na pół, do przechowywania nada się ta część, przy której została pestka. Aby nie zaczęła ciemnieć, przed włożeniem do lodówki należy umieścić ją w szczelnie zamykanym plastikowym pojemniku lub owinąć folią spożywczą.

Awokado – wartość odżywcza

Awokado, jak na owoc, jest dość kaloryczne. 100 gramów miąższu zawiera 160 kcal. Jest jednak bardzo wartościowym produktem – to naturalne źródło witamin E, K, B6, kwasu foliowego oraz potasu. Dokładną wartość odżywczą surowego owocu znajdziesz poniżej:

Wartość odżywcza w 100 gramach
energia 669 kJ/160 kcal
tłuszcz (w tym kwasy nasycone) 14,7 g (2,1 g)
węglowodany (w tym cukry) 8,5 g (0,7 g)
błonnik 6,7 g
białko 2 g
sól 0,017 g

 

Witaminy i składniki mineralne w 100 gramach
witamina E 2 mg (17% DRWS)
witamina K 21µg (28% DRWS)
witamina B6 0,26 mg (20% DRWS)
kwas foliowy 81µg (40% DRWS)
potas 485 mg (24% DRWS)


DRWS – Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia

Źródło: United States Department of Agriculture

Awokado – właściwości

Zawarta w awokado witamina E jest naturalnym antyoksydantem, czyli substancją, która pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnymi procesami oksydacyjnymi (stresem oksydacyjnym). Witamina K odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi, natomiast B6 pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej organizmu. Warto pamiętać, że owoc jest bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), który ma pozytywny wpływ m.in. na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Związek ten jest konieczny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego ważne jest, aby kobiety w ciąży pamiętały o spożywaniu produktów, które go zawierają. Z kolei potas wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego. Jak widać, moda na awokado nie wzięła się znikąd – to bardzo wartościowy produkt, o którym warto pamiętać podczas zakupów.

Jak obrać awokado?

Obieranie awokado jest proste. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  1. Dokładnie umyj owoc pod strumieniem bieżącej wody.
  2. Awokado przekrój dużym ostrym nożem wzdłuż. Dociskaj go aż do pestki.
  3. Połówki owocu przekręcaj w dwóch kierunkach. Dzięki temu obie połówki łatwo się od siebie oddzielą.
  4. Pestkę podważ łyżeczką lub nożem – łatwiej będzie ją wyciągnąć.
  5. Awokado wydrąż za pomocą dużej łyżki albo obierz je ze skórki za pomocą małego nożyka lub obieraczki do jarzyn.

Pestka awokado

Okazuje się, że jadalny jest nie tylko miąższ awokado, ale również jego pestka, która zawiera więcej antyoksydantów i błonnika, regulującego funkcjonowanie układu pokarmowego. Jak przygotować ją do spożycia? To łatwe:

  1. Pestkę awokado oczyść z ewentualnych pozostałości miąższu.
  2. Wysusz ją na słońcu lub w ciepłym miejscu. Proces ten powinien trwać ok. 3 dni.
  3. Pestkę przełóż do lnianego lub plastikowego woreczka i rozbij ją, np. za pomocą młotka.
  4. Zmiksuj rozkruszoną pestkę na gładki proszek. Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy z mocnymi ostrzami. Dodawaj ją do zielonych smoothies i deserów na bazie jogurtu.

Pestka awokado jest dość gorzka, dlatego należy dodawać ją w niewielkich ilościach. Ponadto jedzona w nadmiarze może wywoływać efekt przeczyszczający.

Olej z awokado

Olej z awokado ma ciemnozielony kolor. Kupisz go w dwóch wersjach: rafinowanej (odpowiedniej do gotowania) oraz nierafinowanej (do spożycia na surowo). Druga z nich charakteryzuje się oryginalnym migdałowym posmakiem. Aby go zintensyfikować, dodaj do tłuszczu odrobinę soku z limonki albo cytryny. Nierafinowany olej z awokado to świetny dodatek do sosów sałatkowych, past typu pesto czy makaronów. Z kolei rafinowany, ze względu na wysoką temperaturę dymienia, będzie odpowiedni do smażenia i pieczenia. Nie potrzeba używać go w dużej ilości, aby potrawa wyszła wyśmienita. Co ciekawe, olej z awokado jest stosowany nie tylko w kulinariach, ale również w kosmetyce. Występuje jako składnik odżywczych kremów i olejków do masażu.

Awokado to wartościowy produkt – naturalne źródło witamin i składników mineralnych. Moda na nie wynika nie tylko z jego oryginalnego smaku oraz wszechstronnego zastosowania, ale również pozytywnych właściwości zdrowotnych. W codziennej diecie wykorzystuj nie tylko miąższ, ale też sproszkowaną pestkę owocu i zdrowy olej.