Baleron białoruski – przepis z kurczaka. Jak zrobić?

Jednym z najpopularniejszych przepisów kuchni naszych wschodnich sąsiadów jest baleron białoruski. Z czego powstaje i w jaki sposób się go serwuje? Sprawdźcie przepis na baleron białoruski w naszym artykule.

Baleron białoruski drobiowy na kanapki

Białoruski baleron to rodzaj drobiowej wędliny powstającej z mięsa z kurczaka z dodatkiem ziół, koperku, czosnku, natki pietruszki i pieprzu. W przepisie często występuje też żelatyna oraz słodka papryka. Baleron białoruski drobiowy świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, ale można go traktować również jako zimną przekąskę serwowaną na przyjęciu.

Jak zrobić baleron białoruski? Przepis

Do przygotowania białoruskiego baleronu należy wykorzystać 1,5 kg piersi z kurczaka pokrojonej w niewielką kostkę. Mięso doprawia się pieprzem, trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem i natką pietruszki (po garści) oraz ziołami prowansalskimi i odstawia do lodówki na 2-3 godziny. Skórę z całego kurczaka należy natrzeć od wewnętrznej strony pieprzem, włożyć w nią zamarynowane wcześniej mięso i zrolować, a następnie szczelnie owinąć folią spożywczą i przewiązać sznurkiem. Baleron białoruski z kurczaka można też umieścić w specjalnej siatce. Tak uformowaną wędlinę gotuje się w wodzie do miękkości. Proces gotowania powinien przebiegać na małym ogniu, by skóra nie pękła. Po wystudzeniu baleron odwija się z folii i kroi w plastry. Można go zaserwować na pszennym lub żytnim pieczywie razem z zimnym sosem tatarskim, ogórkiem kiszonym lub drobno posiekaną cebulką.