Bannock – chleb. Przepis kuchni brytyjskiej
Jednym z ciekawszych i wartych wypróbowania przepisów kuchni brytyjskiej jest bannock, czyli prosty chleb przygotowywany w procesie smażenia. Jak powstaje to pieczywo i do czego je podawać?
Bannock – chleb pasterski
Chleb bannock jest tani i prosty w przygotowaniu. W przepisie wykorzystuje się mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i maślankę. Bannock to szkockie pieczywo pasterskie, którego nazwa pochodzi od słowa oznaczającego „chleb”. Pierwsze bannocki były ciężkimi plackami przygotowywanymi z ciasta owsianego lub z mąki jęczmiennej, cechującymi się owalnym lub okrągłym kształtem. To pieczywo wywodzi się z tradycji szkockiej i było wytwarzane już przed XIX wiekiem z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej bezpośrednio na ogniu.
Chleb bannock – przepis
Na bannock przygotujcie sobie 250 g pszennej mąki typu 450, po 0,5 łyżeczki soli i sody oczyszczonej, łyżeczkę cukru, kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia i 250 ml maślanki. Mąkę przesiejcie do miski z suchymi składnikami, dodajcie maślankę i wyróbcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby jego konsystencję możecie modyfikować poprzez dodatek maślanki lub mąki.
Rozwałkujcie gotowe ciasto na grubość ok. 2 cm, wyłóżcie placek na patelnię i smażcie po 5 minut z każdej ze stron. Gotowy chleb bannock możecie wykorzystać jako bazę do kanapek na lunch, a także dodatek do pieczonego mięsa, sałatki z majonezem czy w wersji na słodko z ulubionymi powidłami lub dżemem. Bannock zaserwujecie też z gulaszem węgierskim lub strogonowem.
Komentarze (0)