Bardowanie mięsa – co to jest? Na czym polega?

Macie ochotę na nowe eksperymenty kuchenne z mięsem w roli głównej? W takim razie mamy coś idealnego dla Was! W tym wpisie podzielimy się z Wami informacjami, co to jest bardowanie mięsa, na czym polega i do czego może się przydać. Wystarczy wybrane mięso, ulubione przyprawy i trochę wolnego czasu, a kuchenna uczta będzie gotowa!

Bardowanie mięsa przed pieczeniem – co to takiego?

Do rozpoczęcia procesu marynowania będzie potrzebne Wasze ulubione mięso wraz z najlepszymi przyprawami, a już niedługo sami zaskoczycie swoje kubki smakowe!

Bardowanie mięsa, co to takiego? Proces ten, znany również jako marynowanie czy też macerowanie, to technika przygotowywania mięsa, która ma na celu poprawienie jego smaku, tekstury i aromatu poprzez zastosowanie soli, przypraw, a czasem także płynnych składników, takich jak marynaty.

Bardowanie mięsa – na czym polega?

Kiedy już wiemy, czym tak właściwie jest bardowanie mięsa, nadeszła pora na informację o tym, na czym polega i jakie są najciekawsze techniki na marynowanie.

Mięso możemy bardować na dwa sposoby – suchy oraz mokry. W suchym procesie mięso posypywane jest mieszanką soli i przypraw, a czasem cukru. Natomiast w mokrym procesie mięso najczęściej zanurzane jest w marynacie, która może zawierać oleje, soki owocowe, octy, przyprawy i zioła.

Teraz, gdy wiecie już jak bardować mięso, polecamy przygotowanie takich dań, jak kurczak marynowany w jogurcie po libańsku lub wieprzowinę po karaibsku w marynacie Jerk. Smacznego!