Zainspiruj się!

Gdy poczujesz ten intensywny zapach, nie przejdziesz obok niego obojętnie! Przepis na Gnocchi w sosie z bazylii zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie daj się dłużej namawiać i koniecznie skosztuj kremu z pomidorów z mozarellą i bazylią, a gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na jednym talerzu! Lubisz tradycyjne smaki z nutką ekstrawagancji? W takim razie krupnik z pomidorami i bazylią to przepis w sam raz dla Ciebie. Gdzie bazylia tam musi być i… pesto. Takie własnoręcznie zrobione smakuje najlepiej! Chcesz się założyć? Na spotkanie z przyjaciółmi wypróbuj sałatkę makaronową z fetą i oliwkami, a jeszcze przez długi czas będą wspominać Twoje kulinarne umiejętności. A na przekąskę podaj mozarellę z oliwą z oliwek. Z kolei warzywna zupa z pesto sprawdzi się na obiad w każdym dniu tygodnia. Za drugie danie może posłużyć farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami. Obowiązkowo ozdobione bazylią! Ziele i makaron to dobrana para. Udowadnia to w szczególności spaghetti w bazyliowym sosie. Poszukujesz nowych smaków? Co powiesz na cukinię z masłem bazyliowym? Smakuje tak samo, jak się nazywa – przepysznie. Warto sięgnąć po ten przepis przy najbliższej okazji. Czas na klasykę! Pomidory z mozarellą to danie ponadczasowe. Jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i wybornie smakuje. Zapewniamy, że będzie gościć na Twoim stole znacznie częściej, niż Ci się wydaje. Chcesz zaskoczyć swoje pociechy? W takim razie zrób im puzzlowe tosty, a będę w zachwycone! Kiedy nie chcesz marnować czasu w kuchni na żmudne gotowanie, skuś się na sałatkę Capri dla mało wymagających. Już jeden kęs rozpali Twoje kubki smakowe. A jeśli masz ochotę na lekką przekąskę, wybierz bruschettę. Odpowiednio przyprawiona z całą pewnością zaostrzy apetyt na więcej!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Bazylia (Ocimum basilicum) jest rośliną jednoroczną z rodziny jasnotowatych, wywodzącą się z Azji Południowej i Afryki. Obecnie jest niezwykle popularna i uprawiana w niemal 150 odmianach.
- Bazylia pospolita osiąga nieznaczne wielkości, dorasta do 60 cm wysokości. Charakteryzuje się zielonymi, zaokrąglonymi listkami. Czas kwitnienia przypada na przełom lipca i sierpnia. Wyróżnia ją przyjemny zapach oraz lekko słodkawy smak.
- Nazwa „bazylia” wywodzi się najprawdopodobniej od greckiego słowa „basileus”, czyli król.
- Czas na odrobinę historii! Istnieją dowody mówiące o tym, że uprawiana była już na terenach dawnej Azji i w starożytnym Egipcie. W Indiach znano ją już 5000 lat temu.
- W Europie zaczęła zdobywać popularność i wielu straciło dla niej głowę za czasów panowania Aleksandra Macedońskiego. Do Polski zawitała w XVI wieku - została u nas na dłużej i ma się tutaj całkiem dobrze.
- Skutecznie odstrasza owady, przez co bywa niekiedy traktowana jako krzew ozdobny.
- Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Taka kompozycja nada aromatu każdemu daniu!
Z czym to się je?

Czy może być coś lepszego od aromatycznych ziół? Owszem, dania z ich udziałem! Bazylia to idealny dodatek w kuchni - wyśmienicie podkręci smak wielu potraw mięsnych i warzywnych. Pomidory to ulubione towarzystwo bazylii. Dlatego też takie połączenie stało się jednym z najbardziej charakterystycznych elementów dań włoskich. Przepysznie komponuje się również z sosami, pieczeniami oraz sałatkami (warto tutaj wymienić chociażby sałatkę Caprese). Bez niej nie byłoby tak popularnego pesto. Czy ktoś może wyobrazić sobie pizzę bez jej udziału? No właśnie! Bazylię możemy wykorzystać też podczas przyrządzania lasagne czy spaghetti bolognese. Doskonale wzbogaci zupy, w tym pomidorową lub dyniową. Można nią nacierać mięso w czasie marynowania. Używana jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Jednak na tym nie poprzestaje i znaleźć ją można także w rozmaitych deserach. Produkuje się z niej oryginalne lody i wyroby czekoladowe. Trzeba jednak pamiętać, że aby ziele nie straciło swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu, należy dodawać je na końcu gotowania. Nie wiesz, jak udekorować potrawę, aby wszyscy byli zachwyceni? Wykorzystaj w tym celu bazylię!
powrót do góry
Komentarze (0)