Bigos z boczniaków – przepis. Jak go przygotować?

Bigos, czyli potrawa z kiszonej kapusty, mięsa, wędlin i przypraw, jest w Polsce uznawana za jedną z kultowych. Świetną wegealternatywą dla tego dania będzie bigos z boczniaków. Jak go przygotować i co wykorzystać w przepisie? Sprawdźcie!

Bigos z boczniaków – wegetariańskie danie jednogarnkowe

Bigos na bazie boczniaków nie zawiera mięsa ani wędlin, ale smakuje i wygląda tak, jakby je dodano. Do przygotowania tej jednogarnkowej potrawy wykorzystuje się świeże lub mrożone boczniaki, kiszoną i świeżą kapustę, cebulę, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, grzyby i żurawinę oraz przyprawy, takie jak goździki, jałowiec, kminek, cząber i kolendra. W bigosie z boczniaków może się też znaleźć czerwone wytrawne wino, kwaśne jabłko, a nawet odrobina środka słodzącego, takiego jak miód lub erytrytol.

Przepis na bigos z boczniaków

Przygotowanie bigosu z boczniaków bardzo przypomina proces gotowania klasycznej wersji tego dania. Kilogram kapusty należy odcisnąć z nadmiaru soku i ugotować w niewielkiej ilości wody, osobno ugotować 10 g grzybów, a 500 g boczniaków pokroić w grube paski, podgotować i przesmażyć na dwóch łyżkach oleju razem z jedną cebulą. Po wstępnym przygotowaniu poszczególne składniki łączy się w dużym rondlu, dodaje jedno jabłko, szklankę wina, garść śliwek, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy, a następnie dusi do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Przepis na bigos z boczniaków można uzupełnić na koniec dodatkiem proszku grzybowego lub podsmażonych na maśle pieczarek. Smak dania wzbogaci też papryka wędzona i odrobina czosnku.