Bita śmietana to świetny dodatek do ciast, owocowych deserów i wystawnych tortów. Jednak trzeba przyznać, że śmietana nie zawsze chce współpracować i często nie ubija się tak, jakbyśmy tego chcieli. I tu na pomoc przychodzi żelatyna. Jak ubić śmietanę z żelatyną, aby była sztywna i nie rozpłynęła się na cieście? Podpowiadamy!
Żelatyna do śmietany – sposób na sztywną bitą śmietanę
Bita śmietana z żelatyną – proporcje
Zanim zaczniesz ubijać śmietanę z żelatyną sprawdź, ile żelatyny do bitej śmietany dodać, aby nie wyszła Ci śmietanowa galaretka. Przygotowaliśmy krótką ściągę z proporcjami poszczególnych składników. Na każde 250 ml śmietany (30% lub 36%) potrzebujesz 1 płaską łyżeczkę żelatyny, która wcześniej została rozpuszczona w 40 ml gorącej wody. Pamiętaj, że rozpuszczona żelatyna musi dobrze ostygnąć, zanim dodasz ją do śmietany. Żelatyna wlana prosto do zimnej śmietany może zbyt szybko się ściąć. Aby więc w śmietanie nie powstały nieapetyczne grudki, do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę lub dwie śmietany. To pozwoli zahartować śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i dopiero wtedy wlej żelatynę do reszty śmietany.
Co zamiast żelatyny do bitej śmietany?
Nie każdy może chcieć usztywniać swoją śmietanę żelatyną. Dla takich osób także przygotowaliśmy sposób, który nie tylko usztywni śmietanę, lecz także wprowadzi odrobinę szaleństwa do kuchni.
Bita śmietana z galaretką – proporcje
Śmietana ubita z galaretką to doskonały sposób, aby dodać swoim wypiekom i deserom trochę koloru. Żeby wyszła Ci idealna bita śmietana z galaretką, musisz na 250 ml śmietany dodać 1 opakowanie dowolnej galaretki, wcześniej rozpuszczonej w szklance gorącej wody. Podobnie jak w przypadku rozpuszczonej żelatyny, galaretka musi ostygnąć, zanim dodasz ją do śmietany.
Jak ubić śmietanę z galaretką?
- Rozpuść torebkę galaretki w szklance gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijaj na średnich obrotach miksera do momentu, aż zrobi się gęsta.
- Powoli i stopniowo wlewaj przestudzoną galaretkę do śmietany.
- Ubijaj do momentu całkowitego połączenia obu składników.
- Gotową śmietaną udekoruj ciasto lub deser i wstaw do lodówki, aby galaretka w śmietanie delikatnie stężała.
Sposób na sztywną bitą śmietanę?
Żelatyna lub galaretka! Kiedy przygotowujesz bitą śmietanę, upewnij się, że wytrzyma ona dłużej niż kilka minut. Wykorzystaj jeden z naszych sposobów i zrób bitą śmietanę z żelatyną lub kolorową bitą śmietanę z galaretką. Wybierz sposób, który bardziej Ci się podoba i stwórz niesamowite danie z bitą śmietaną!
Komentarze (0)