Bób kiszony – jak jeść? Do czego pasuje i jak smakuje?
Gotowany bób z masłem i koperkiem to znakomita przekąska na letni dzień. W sezonie warto kupić więcej bobu i ukisić go na zimę. Jak serwować bób kiszony? Jak jeść to warzywo, żeby się do niego nie zrazić, a wręcz przeciwnie – polubić je i urozmaicać nim dietę? Poznajcie nasze propozycje!
Bób kiszony – do czego?
Smak kiszonego bobu jest na tyle interesujący, że warto dać sobie szansę, żeby się z nim polubić. Czy warto spróbować bobu kiszonego? Jak smakuje i komu przypadnie do gustu? Kiszony bób ma bardzo specyficzny smak i maślaną konsystencję. To warzywo można albo pokochać, albo znienawidzić. Bób po ukiszeniu jest kwaskowaty w smaku i doskonale przełamuje łagodne potrawy, więc polubią go osoby szukające niebanalnych smaków.
Jak pomysłowo wykorzystać kiszony bób? Do czego go zastosować? Pierwszym pomysłem będzie wykorzystanie go do kolorowej sałatki z jajkiem gotowanym na twardo, świeżym ogórkiem, konserwową kukurydzą, jogurtem naturalnym, majonezem i przyprawami. Kiszony bób możecie też dodać do warzyw na ciepło lub nawet do tradycyjnej sałatki jarzynowej – uzyskacie wtedy bardzo oryginalny smak.
Kiszony bób – z czym jeść?
Jak wykorzystać w kuchni kiszony bób? Jak jeść i do czego go dodać? Możecie wykorzystać to warzywo na kanapkach – wystarczy przekroić go na połówki i udekorować nim kromki z dowolnymi dodatkami. Kiszony bób ma specyficzny zapach i nie każdy go polubi, ale w połączeniu z innymi aromatycznymi składnikami to warzywo może smakować bardzo interesująco. Bób kiszony sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych zamiast surówki. Kiszony bób możecie nawet podsmażyć na maśle, doprawić czosnkiem i zjeść z chrupiącym pieczywem.
Komentarze (0)