Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym momentem, aby zacząć z nimi kulinarną przygodę. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Latem wybór warzyw jest największy i mamy wyjątkową możliwość poznania ich w świeżej, najbardziej naturalnej odsłonie.

Młody bób wrzucam do wrzącej wody na 10 minut. Lubię, gdy jest lekko twardy. Po odlaniu wody studzę i zawsze obieram. Obieranie zajmuje chwilę, ale warto, bo ziarno młodego bobu ma cudowną konsystencję i smak.

Dla chcących uniknąć obierania bobu polecam ten młody, nadający się do spożycia wraz ze skórką. Na surowo, młody bób także jest doskonały a dodatkowo unikamy utraty wartości odżywczych, które niestety zabiera obróbka termiczna.

Bób samodzielnie podać można w formie drobnej przekąski, serwowanej tak jak oliwki – z ziołami, pieczoną papryką czy ziołowymi sosami sałatkowymi. A co powiecie na tapenadę z bobu (grubo pokrojony z oliwą, przyprawami i ziołami) czy gucamole z bobu z kolendrą podane na grzance lub z paluszkami grissini.

Po wstępnych szaleństwie zaczynam komponować bób w sałatkach czy lekkich przekąskach na kolację. Na początek proponuję szybką sałatkę z bobu. W sam raz na letni wieczór.

Sałatka z bobu

Czas: 45 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki

 

    • 500 g bobu

 

    • Łyżka musztardy

 

    • 2 średnie pomidory

 

    • Sok z połowy cytryny

 

    • 1 cebula

 

    • Łyżka posiekanego koperku

 

    • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

 

    • 1 łyżeczka cukru

 

    • 2 jajka

 

    • Łyżeczka słodkiej papryki

 

    • 1 surowe żółtko surowe

 

    • 3 łyżki oleju

 


Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj. W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę. W między czasie wymieszaj surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym Knorr rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowanym sosem zalej bób z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.

Gdy dodamy do sałatki młode ziemniaki, najlepiej niewielkie i mogą być w skórce, zamienimy ją w pełne danie obiadowe. Do takiej sałatki dorzucam czasem gotowanego lub grillowanego łososia. Powstaje wariacja na temat klasycznej sałatki nicejskiej.

Nie zmarnujcie ani chwili z sezonu na bób.

Miłego komponowania!