Dla zdrowia!

Borowik szlachetny stał się ulubieńcem grzybiarzy i szefów kuchni nie tylko przez swój dostojny wygląd i wyśmienity smak. Jego wartość odżywcza też jest imponująca. Mimo że w około 80% składa się z wody, reszta miąższu przedstawia się bardzo zachęcająco. Ważne jest, by wybierać borowiki, które rosną z dala od ruchliwych dróg. Są podatne na wchłanianie pyłków i zanieczyszczeń, więc postarajmy się o to, by w ich składzie pozostały tylko dobroczynne składniki.
Wśród nich znajdziemy witaminy z grupy B. Wyróżniają się zwłaszcza B2, znana też jako ryboflawina, oraz B3 – niacyna. Obie mają istotny wpływ na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego w dobrej kondycji. Ich niedobór może objawiać się zmęczeniem oraz nieprawidłowym stanem skóry.
powrót do góryZainspiruj się!

Apetyt rośnie, gdy leśny zapach borowików wypełnia całą kuchnię. Zadbajmy o to, by o każdej porze roku mieć do nich dostęp, chociażby w formie suszonej lub mrożonej. Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak zupa borowikowa w dwóch kolorach – uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Nie potrzeba wiele wysiłku, by grzybowa potrawa z prawdziwkiem prezentowała się efektownie. W 15 minut przygotujemy przepis na borowiki z polentą. Idealne dla wszystkich, którym przejadło się podawanie do dania głównego ziemniaków na zmianę z makaronem. Ryż lepiej wykorzystać w przepisie na risotto z prawdziwkami, w sam raz dla miłośników łagodnych, wyważonych smaków. Z kolei karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym, spełnią oczekiwania wszystkich przywiązanych do tradycyjnej kuchni, ale lubiących wprowadzać w niej delikatne zmiany. Domownicy z pewnością będą prosić o dokładkę. Pamiętajmy o prawdziwkach, gdy planujemy bardziej uroczysty posiłek. Borowiki szlachetne są zawsze dobrym pomysłem, a w gulaszu z cielęciny nawet bardzo dobrym. Przepisy na ten gatunek mięsa zazwyczaj zachowujemy na specjalne okazje. Borowiki będą dodatkiem, który podkreśli świętowanie na talerzu. Równie elegancką opcją okaże się przygotowanie przepisu na sandacza smażonego w borowikach. Wykorzystajmy prawdziwki w pieczeni wielkanocnej z grzybami i pieczoną śliwką – wbrew nazwie danie smakuje tak samo dobrze niezależnie od okazji. Niech na stole nie zabraknie miejsca dla sałatki z prawdziwkami i pęczakiem, dzięki której skosztujemy grzybów w nieco innym wydaniu.
powrót do góryZ czym to się je?

Pełna nazwa tego grzyba to borowik szlachetny. Już na podstawie takiego określenia możemy wnioskować, że posiłek z jego udziałem nabierze wyrazu i wykwintności. Jest produktem, który nadaje się na specjalne okazje. Na co dzień jednak stanie się idealnym sposobem na urozmaicenie menu.
Popularnym dodatkiem do jajecznicy i omletu są pieczarki. Borowiki ze swoją przyjemną konsystencją i łagodnym, orzechowym posmakiem zamienią jajeczne dania w takie, które z powodzeniem będziemy mogli serwować w charakterze bardziej szykownych przysmaków. Każdy kucharz poza smakiem i zapachem grzybów, doceni ich jeszcze jedną, cenną właściwość. Apetyczny, biały miąższ nie zmienia koloru pod wpływem krojenia. Wiele grzybów w czasie tego rodzaju obróbki ciemnieje, więc to kolejny dowód na słuszność „szlachetnej” nazwy borowika.
Największych zbiorów spodziewajmy się jesienią, lecz smakiem prawdziwków możemy cieszyć się przez cały rok. Nadają się do suszenia i marynowania. Bardzo dobrze znoszą nawet mrożenie. Warto zrobić większe zapasy, bo są to grzyby bardzo uniwersalne. Doskonale komponują się z różnorodnymi produktami, tworząc zarówno dania główne, jak i przystawki.
Kapelusze borowików, faszerowane serem i warzywami z dodatkiem nadających wyrazu przypraw, staną się przebojem wśród domowych przekąsek. Sałatki warzywne z kawałkami mięsistych grzybów też zyskają na wyrazistości. Drożdżowe paszteciki z borowikowym nadzieniem będą świetnym uzupełnieniem barszczu i innych zup. Zrobione z ciasta francuskiego równie dobrze sprawdzą się jako smakowite, samodzielne danie. Warzywne pasztety dzięki prawdziwkom zyskają głębszy aromat i ciekawszy smak. Pierogi i uszka z borowikami warto przygotowywać nie tylko na Boże Narodzenie.
Nie sposób pominąć udział znakomitych prawdziwków w takich kuchennych klasykach jak bigos. Zupa borowikowa jest jedną z najbardziej apetycznych potraw, którą można rozpocząć obiad. W sezonie zimowym z łatwością przypomni leśne aromaty. Grzybowy sos zrobiony z prawdziwków pasuje do różnego rodzaju mięs – wieprzowiny, wołowiny, drobiu i dziczyzny. Najzwyklejsza kasza czy ryż z takim dodatkiem zyskują rangę wyszukanej potrawy. Borowiki przysmażone na maśle mogą być traktowane jako gotowe danie, ponieważ smaku im nie brakuje.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Borowików, jak zresztą wszystkich grzybów, nie uznaje się za rośliny. Wynika to z faktu, że nie posiadają zdolności do fotosyntezy. Wyróżnione zostało więc osobne królestwo grzybów.
-Prawdziwki można znaleźć w lasach iglastych, liściastych i mieszanych. Najwięcej rośnie ich jednak przy świerkach i sosnach. To właśnie z tymi gatunkami grzyby wchodzą w mikoryzę – rodzaj biologicznej współpracy. Drzewa dostarczają borowikom niezbędne do wzrostu produkty fotosyntezy. W zamian otrzymują od nich składniki mineralne.
- Kapelusze prawdziwków osiągają średnicę od 6 do 25 centymetrów. Ich kolor zmienia się wraz z „wiekiem” borowika. W przypadku młodych egzemplarzy kapelusze są białawe, dopiero z czasem przechodzą od jasno do ciemnobrązowego.
- Naturalnie borowiki występowały w Ameryce Północnej oraz w Europie. Gatunek ten zdołał rozprzestrzenić się także w Nowej Zelandii oraz w południowej części Afryki.
- Borowik szlachetny i prawdziwek to dwie najbardziej rozpoznawalne i powszechnie używane nazwy. Grzyb doczekał się wielu innych określeń, stosowanych zwłaszcza w języku potocznym. Rozmawiając z zapalonym grzybiarzem, możemy usłyszeć również o grabaku, grzybie majowym, sprawiedliwym, prawdziwym, prawaku i prawiku.
- Pierwsze borowiki znajdziemy w lasach już w maju. Sezon trwa do listopada, a czasem nawet do grudnia. Jeśli jesienna temperatura długo nie ustępuje zimowym mrozom, istnieje spora szansa na znalezienie grzybów. Najbardziej obfitych zbiorów należy jednak spodziewać się we wrześniu i w październiku.
- Oprócz szlachetnego istnieje jeszcze sporo innych gatunków borowików, w tym ciemnobrązowy, sosnowy i usiatkowany.
W 2014 roku Poczta Polska wyemitowała znaczek pocztowy z wizerunkiem dorodnego borowika. Był częścią serii Grzyby w polskich lasach.
Komentarze (0)