Dla zdrowia!

Wiesz już, dlaczego uwielbiają je smakosze. Pora odkryć, z jakiego powodu borówki stały się faworytkami naukowców i ekspertów do spraw żywienia! Od wieków poszukiwano sposobów na wieczną młodość, czasem dochodząc do naprawdę zaskakujących metod. Medycyna estetyczna święci triumfy, a Ty nadal nie możesz przekonać się do inwazyjnych zabiegów? Postaw na borówki! Zawarte w nich witaminy A oraz C pełnią istotną funkcję w produkcji kolagenu. To on warunkuje zdrowy, młodzieńczy wygląd skóry! Efekt nie będzie błyskawiczny, ale przecież utrzymanie dobrej kondycji i promiennej prezencji to nieprzerwany proces.
Tego nie przeoczysz, bo borówki mają również zbawienny wpływ na narząd wzroku, dzięki zawartości witaminy A. Każdego dnia spędzasz wiele godzin przed komputerem? Miseczka owoców powinna stać tuż obok klawiatury! Masz dużo na głowie i sporo spraw Ci umyka? Tym bardziej borówki są niezbędne w diecie! W dzisiejszych czasach tempo, w jakim żyje świat, jest zawrotne. Chcesz za wszystkim nadążać? Zaproś borówki do swojego menu na stałe.
powrót do góryZainspiruj się!

Dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły… Borówki mają na jego temat całkowicie odmienne zdanie. Świetnie dogadują się w kuchni z łopatką dzika, dzięki czemu nie musisz przed nim zmykać! Przeciwnie, z niecierpliwością będziesz czekać na porę obiadową! Kruchy schab z borówkami także dostarczy Ci w emocji w jadalni. Prędko nie spojrzysz na znaną na wylot wersję ze śliwką! Zainteresowały Cię kulinarne ekstrawagancje? Śledziami z żurawiną zaskoczysz wszystkich gości w czasie rodzinnej imprezy. Granatowe owoce wprowadzą na talerze nowy, oryginalny koloryt! Przystawkę masz za sobą. W czasie pracy nad głównym daniem idź za borówkowym ciosem! A może jednak sosem? Doskonale otuli szwedzkie klopsiki, tworząc niebanalne danie.
Nie tylko najmłodsi czekają na deser. Zamiast ciasta, podaj kanapki! Nie, to nie pomyłka. Kanapkami z borówkami i czekoladą zrobisz niespodziankę nawet najbardziej doświadczonym amatorom gotowania. Niech Cię nie zwiedzie bezglutenowy torcik mango. W nim borówki też załapały się na jedną z głównych ról! Trochę egzotycznie, a trochę lokalnie! Zostaw jeszcze odrobinę miejsca na stole i w brzuchu na babeczki z kremem z białej czekolady – nie pożałujesz! Spodziewasz się efektu wow? Dostaniesz nawet więcej… Nadchodzi efekt mniam mniam!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Prawdziwą celebrytką wśród borówek jest jej amerykańska odmiana. Choć jej uprawa wymaga sporo uwagi, jest w stanie obdarzać owocami nawet przez 20 lat! Największym plantatorem borówki amerykańskiej w Europie jest Polska. Możemy pochwalić się eksportem do ponad 30 krajów!
- Ciekawą postacią w owocowym świecie jest także czerwona borówka brusznica. Upodobała sobie umiarkowaną i chłodną strefę półkuli północnej. Indianie z północno – zachodnich terenów Ameryki zaparzają z jej liści aromatyczną herbatę, która w zbyt dużych ilościach może okazać się trująca. Nie ma to jak szczypta adrenaliny w kuchni!
- Borówki mogą być… postrachem odzieży! Czasem niewiele trzeba, by smakołyk wylądował na ulubionej bluzce. Czy jest to plama nie do usunięcia i pozostaje już tylko rozpacz? Ubrania można ratować domowymi sposobami. Pierwszy z nich to namaczanie w roztworze kwasu cytrynowego. Godzina to minimum, ale zdarza się, że plama wymaga całonocnej interwencji. Miejscowe przecieranie niefortunnego zabrudzenia sokiem z cytryny pomoże na świeże, pojedyncze zabrudzenia. Roztwór z octu także okazuje się pomocny. 1-2 godziny namaczania powinny wystarczyć.
Z czym to się je?

Borówki mogą pochwalić się dużym gronem fanów z całego świata. Trudno się dziwić – potrafią cieszyć podniebienia na wiele różnych sposobów. Surowe, suszone, przerobione na konfitury, dżemy, soki i nalewki… Nie można się z nimi nudzić! Nic nie dorówna smakowi drożdżowego ciasta z borówkami, zajadanego w leniwe, niedzielne popołudnie. Na sam widok tart i babeczek o waniliowym aromacie, udekorowanych drobnymi owocami ślinka cieknie. Serniki na zimno to ich specjalność! Pierogi posypane odrobiną cukru wywołają na twarzy szeroki, granatowy uśmiech. Nawet najpoważniejsze osoby z radością przypomną sobie czasy dzieciństwa. Szukasz czegoś bardziej wymyślnego? Borówki mają idealny pomysł na gofry z serkiem mascarpone. Dla wszystkich, którzy cenią umiar, poleca się borówkowe koktajle – odnajdą się w roli zdrowych słodkości, drugiego śniadania albo przekąski po intensywnym treningu. Zdrowy jadłospis to ich konik. Zamiast kalorycznego rogala z czekoladą, zaproponują Ci sałatkę. Kiepska wymiana? Dzięki niej szybko zapomnisz o ciastkach schowanych na czarną godzinę w kuchennej szafce. Borówki, brzoskwinie, truskawki, awokado, roszponka oraz dressing na bazie miodu i soku z cytryny w zupełności wystarczą do szczęścia!
Nie samymi słodkościami kucharz żyje. Te wyjątkowe owoce smakują mistrzowsko w duetach z mięsem. Są honorowymi członkami szlachetnego, przygotowywanego na zimno sosu Cumberland. Stworzony do obracania się w towarzystwie kaczek i dziczyzny. Zrobiło się wytwornie! Jeśli niełatwo jest upolować w sklepach te rodzaje mięs, wołowina lub wieprzowina też będą w porządku. Sos borówkowy z chrzanem i musztardą to nieoczywiste połączenie, które jest unikatowym, kulinarnym hitem. Boisz się, co będzie, gdy lato się skończy? Nie pozwól się zaskoczyć zimie! Przygotuj pyszny oraz zdrowy arsenał syropów, dżemów i soków. Borówki zostaną z Tobą na dobre i na złe!
powrót do góry
Komentarze (0)