Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrządzacie warzywa z patelni dodajcie wino zamiast połowy planowanego oleju czy margaryny. W marynatach zastąpcie część oleju czy oliwy winem. Wino nadaje się także do pieczenia, można je dodać do ciasta zastępując np. część margaryny lub oleju roślinnego.

Dobór wina jest również kluczowy, gdy przygotowujemy sosy. Gatunek i szczep winogron są bardzo istotne. Decydują przecież o końcowym smaku potrawy. W sosach zazwyczaj chcemy zachować wyczuwalny smak wina. Nazwy niektórych sosów pochodzą od nazwy wina, z którym zostały przygotowane. Często podkreślają związek z regionem czy szczepem wina. Np. sos burgundzki w wołowinie po burgundzku najlepszy będzie z dobrym Pinot Noir właśnie z Burgundii. Oczywiście można dodać do tego dania Cabernet Sauvignon, też będzie smaczne, ale to jednak coś innego.

Wołowina po burgundzku
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia około: 50- 60 minut

Składniki:
- 800 g wołowiny, np. z udźca
- 150 g wędzonego boczku
- 15 szalotek
- 3 marchewki
- 700 ml czerwonego wina (najlepiej Pinot Noir z Burgundii)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g tłuszczu roślinnego do smażenia
- 3 listki laurowe
- łyżka świeżego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr

Sposób przyrządzania

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę 3 x 3 cm. Tak samo zrób z boczkiem. Cebulki obierz, przekrój na pół, marchew pokrój w plastry. Duży garnek rozgrzej na gazie, nalej odrobinę tłuszczu i podsmaż boczek – smaż, aż dobrze się wytopi. Dorzuć cebulkę, obsmaż, aż się dokładnie zeszkli, po czym boczek i cebulkę przełóż na talerz i odstaw na bok. Do garnka dodaj oprószone przyprawą do mięs i mąką mięso. Smaż długo, aż zupełnie odparują soki, a mięso zacznie dobrze się przysmażać. Dodaj wtedy pokrojoną w plastry marchew, posiekany czosnek, liście laurowe, całość zalej butelką wina i gotuj, aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij około 600 ml wody. Mięso duś pod przykryciem ok. 30 minut, po czym dodaj na powrót cebulkę, boczek, tymianek, szczyptę gałki oraz bulionetkę. Wszystko razem duś kolejne 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody.

Chociaż przygotowanie wołowiny po burgundzku zajmuje trochę czasu to tak naprawdę to danie robi się samo w piekarniku lub na długo duszone.

Zapraszam do czytania bloga! Temat wina i winogron w kuchni jest bardzo obszerny.