Brokuły plus właściwie dowolny ser to kolejne wyjątkowo udane połączenie. Tarty, żółty ser, błękitny pleśniowy typu rokpol, włoski parmezan czy nie mniej smaczny dziugas lub polski bursztyn. Brokuły z gładkim, aromatycznym sosem serowym lub, jeśli zależy nam na daniu obiadowym, dodatkowo z makaronem. Może właśnie dziś spróbujecie pysznego makaronu z brokułami i pachnącym sosem serowym?
https://www.przepisy.pl/przepis/makaron-z-brokulami-i-serem
Inny dobry pomysł na szybką kolację dla rodziny to wykorzystanie resztek z obiadu. Jeśli został Wam makaron i brokuły, polecam zapiekankę. Wystarczy kilka pieczarek, śmietana i oczywiście ulubiony ser żółty.
Zapiekany makaron z brokułami i pieczarkami:
- makaron farfalle ugotowany - 400 gramów
- śmietana 18% - 50 mililitrów
- brokuły małe różyczki - 0.5 kg
- starty ser żółty - 50 gramów
- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
- słodka papryka w proszku - 2 szczypty
- pieczarki - 8 sztuk
- oliwa - 3 łyżki
- cebula - 1 sztuka
- woda - 250 mililitrów
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pieczarki pokrój w ósemki i smaż chwilę razem z cebulą.
Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, następnie wlej na patelnię z pieczarkami i doprowadź do wrzenia. Dodaj brokuły.
Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowanym sosem i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut. Po zapieczeniu posyp papryką i natychmiast podawaj.
Więcej przepisów na zapiekanki, makarony i zupy z brokułami znajdziecie na przepisy.pl. Smacznego!
Komentarze (0)