Bryzol: wołowy i wieprzowy. Co to jest? Czym różni się od niego rumsztyk?

Mimo że PRL nie bez przyczyny jest określany mianem czasów słusznie minionych, nie da się ukryć, że był to okres interesujący pod względem kulinarnym. Kucharze zmuszeni byli radzić sobie z niedoborem różnych produktów żywnościowych i tworzyli kolejne receptury na dania, które dziś zyskały status kultowych, a wielu smakoszów wraca do nich z nostalgią. Tak właśnie jest z bryzolem. Co to takiego? Cienki, chrupiący z zewnątrz kotlet, który skrywa soczyste wnętrze. Poznaj go od kuchni!

Co to jest bryzol?

Bryzol był popularnym daniem w lokalach, barach mlecznych i stołówkach pracowniczych. Do zrobienia tego słynnego kotleta używa się mięsa wołowego lub wieprzowego, które jest bardzo drobno mielone albo siekane. Czym więc bryzol różni się od klasycznych kotletów mielonych? Przysmak rodem z PRL-u jest dużo cieńszy. W niektórych wariantach kawałki mięsa na bryzol wołowy bądź bryzol wieprzowy są bardzo cienko rozbijane. Zamiast panierki z bułki tartej, w tym przypadku mamy do czynienia z obtaczaniem mięsa wyłącznie w mące. Potrawa z bryzola nie byłaby kompletna bez obowiązkowego dodatku smażonych pieczarek i cebulki.

Mięso na bryzol – jakie najlepsze?

Szefowie kuchni przygotowując bryzol często sięgają po polędwicę wołową oraz wieprzową. Danie można również wykonać z antrykotu wołowego lub łopatki, a także karkówki. Jak to często bywa z tradycyjnymi recepturami, przepis na bryzol z biegiem czasu ewoluował. Miłośnicy mięsa drobiowego chętnie przyrządzają ten specjał z kurczaka i indyka.

Rumsztyk a bryzol – różnice

Poznaliśmy już najważniejsze fakty na temat bryzola i wiemy, co to jest oraz z czym się je. Wielu kucharzom zapewne potrawa skojarzyła się z innym mięsnym klasykiem – rumsztykiem. Faktycznie, dania na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie. O ile jednak bryzol wieprzowy cieszy się popularnością jako stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne danie, o tyle rumsztyk oryginalnie przyrządza się wyłącznie z wołowiny. Bywa porównywany do steku, a mięso podczas obróbki nie powinno być zbyt mocno wysmażone. Do przyprawienia wystarczają najprostsze dodatki w postaci soli i pieprzu.

Mięsna uczta – bryzol, rumsztyk i inne smakowitości

Wiecie już, co to bryzol? Znakomicie! Nie bylibyśmy więc sobą, gdybyśmy nie zamieszali odrobinę w tradycyjnych recepturach. W ten sposób powstał rumsztyk wieprzowy z cebulką, czyli danie idealne na obiad. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do niego pieczarki prosto z patelni. Oprócz wyżej opisywanego bryzola wieprzowego fanom wieprzowiny polecamy duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą. Niech informacje na temat pysznych specjałów mięsnych będą pretekstem do próbowania czegoś nowego! Grillowane steki z indyka z pieczarkami to uniwersalna potrawa, która posmakuje wszystkim domownikom. Szybko przygotujesz również soczystego kurczaka z grilla z cebulką i zaczniesz częściej wyciągać z szafki patelnię grillową. Jeśli po przeczytaniu naszego krótkiego poradnika o bryzolu masz ochotę na wołowinę, przygotuj pieczeń wołową w sosie z pieczarkami, którą możesz podać w trakcie świątecznego posiłku.